Читайте нас в соціальних мережах

6 жовтня. Цей день в історії Тернопільщини

Неділя, 06 жовтня 2019 00:01

6 жовтня 1667 року – під Пігайцями почалася битва польського та козацько-татарського військ. Коронний гетьман Речі Посполитої Ян Собеський відбив атаки козацько-татарської союзної армії під проводом гетьмана Петра Дорошенка та калги-султана Кирим Ґерая. Під примусом татарського союзника гетьман Дорошенко уклав угоду, що визнавала зверхність Речі Посполитої над Правобережною Україною.

6 жовтня 1912 року – у с.Біще Бережанського району місцева громада під орудою греко-католицького пароха о.Семчишина, спільно зі священиком із с.Стриганці о.Іваном Гарматієм, організувала багатолюдне віче, на якому посол до сейму Тимотей Старух та інші промовці протестували проти насильницької і форсованої полонізації шкільної освіти в Біщу.

6 жовтня 1926 року – у Львові помер український етнограф, фольклорист, мовознавець, літературознавець, мистецтвознавець, перекладач та громадський діяч, уродженець с.Велеснів Монастириського району, академік Володимир Гнатюк.

6 жовтня 1929 року – відбулася урочиста інавгурація уродженця с.Заздрість Теребовлянського району, майбутнього патріарха УГКЦ, о.Йосипа Сліпого на посаду ректора Львівської Богословської академії.

6 жовтня 1937 року - у Бережанах помер адвокат, літератор, громадський діяч Михайло Західний. Посол від партії «Праця» до сейму Польщі. Автор нарисів, публіцистичних статей у періодиці.

6 жовтня 1938 року – у с.Гаї-Розтоцькі Зборівського району народився український педагог, вишивальник Михайло Покиданець. Заслужений майстер народної творчості України. Нині проживає в місті Чернівці. Вишиває рушники, серветки, сорочки, блузки та ін. Працює у різних ви­ши­вальних техніках: від хрестика - до низинки, мережок, стебнівки, ретязів, виколів, ляхівок, настилу, поверхниці, кісок тощо.

6 жовтня 1941 року - під приводом вивезення на роботу гестапівці зібрали на торговельній площі Бережан 3 тис. чоловіків-євреїв – адвокатів, вчителів, купців і чиновників, а потім розстріляли їх у с.Рай.

6 жовтня 1982 року – у м.Львів помер український мистецтвознавець, дослідник народного мистецтва й різьблення по дереву в Західній Україні, уродженець с.Лозівка, на Тернопільщині, священик УГКЦ о.Антін Будзан. У 1944 році священичі свячення уділив йому Митрополит Йосиф Сліпий. З огляду на початок ліквідаційних заходів УГКЦ з боку радянської влади о.Антін Будзан не отримав жодної парафії, відправляв Богослуження вдома і це його врятувало від переслідувань. У 1959 р. він успішно захистив дисертаційну роботу на тему «Народна різьба по дереву в Західних областях України XIX-ХХ ст.» у Московському університеті, отримавши науковий ступінь кандидата мистецтвознавства. Був одним із ініціаторів та засновників відділу народних художніх промислів у Музеї етнографії та художнього промислу АН УРСР. Є автором чисельних праць з різьбярства. Розпочав дослідження художнього спадку українських майстрів бісеру працею «Художні вироби з бісеру», яка досі залишається відправною точкою подальших досліджень.

6 жовтня 1992 року – у м.Львів помер український актор, режисер, діяч культури, уродженець с.Терпилівка Підволочиського району, Народний артист УРСР Ярослав Геляс. Актор, помічник режисера мандрівного театру під керівництвом Богдана Сарамаґи, Йосифа Стадника, ім. Івана Тобілевича, львівських театрів ім. Лесі Українки та юного глядача, ім. Марії Заньковецької, Харківського імені Тараса Шевченка, Ки­ївського ім. Івана Франка, Одеського імені Василя Василька, Закарпатського обласного музико-драматичного те­атрів. З 1934 року - запрошений актор «Театру рев'ю та оперети» під керівництвом Богдана Сарамаґи. 1963–1974 - головний режисер, актор Тернопільського театру ім. Т. Шевченка. 1974–1985 роки – працює головним режисером Закарпатського обласного державного українського музично-драматичного театру. Похований на Личаківському цвинтарі.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ