Читайте нас в соціальних мережах

Види та призначення медичних лотків

П'ятниця, 01 березня 2024 17:48
Види та призначення медичних лотків
Серед великої кількості медичних пристроїв на особливу увагу заслуговують лотки.

Це невеликі пристрої, які часто недооцінені, але насправді мають досить вагоме значення. На практиці медичний лоток можна використовувати для забору біологічних рідин, зберігання та дезінфекція інструментів тощо. Через це вони незамінні під час діагностичних, перев'язувальних маніпуляцій, роздачі медикаментів та проведенні повноцінних хірургічних операцій.

Різновиди, характеристики та особливості медичних лотків

Зараз для медичних цілей створена величезна кількість медичних лотків, які відрізняються не лише візуально, а й функціонально. Щоб розібратися у питанні, фахівці компанії Рідні Медтехніка пропонують ознайомитись з основною класифікацією, яка дозволяє швидко вивчити особливості та призначення кожної моделі.

За формою

Саме геометричні параметри більшою мірою відображають цілі, для яких може бути використана конкретна модель:

  1. Прямокутні. Найчастіше застосовуються для дезінфекції інструментів у розчинах чи під впливом високих температур. Актуальні у стоматології, хірургії, гінекології та інших медичних напрямках. У такі лотки можна збирати біологічні рідини, містити лікарські препарати, інструменти та стерильні матеріали.
  2. Кулясті. Місткості даного типу актуальні в зуботехнічних лабораторіях, лікарнях та операційних. Використовують для стерильних, ріжучих та перфораційних інструментів.
  3. Ниркоподібні. Мають овальну форму з внутрішнім вигином. Такі вироби витримують високу температуру та агресивні речовини, за рахунок чого застосовуються для стерилізації, дезінфекції та збирання рідин.

Крім того, вони можуть використовуватись для планового лікування з перев'язками, уколами, крапельницями.

За типом

Медичні лотки суттєво відрізняються за своєю конструкцією за рахунок чого виділяють такі моделі:

  1. Перфоровані. Являють собою металеві короби, основа яких має отвори. Такі аксесуари потрібні на етапі зберігання та транспортування стерильних матеріалів. Актуальні під час операцій та дезінфекції інструменту. Сам контейнер може бути виконаний з алюмінію або нержавіючої сталі, а преформація покращує процедуру стерилізації.
  2. З кришкою. Універсальна модель, яка є актуальною у всіх медичних напрямках. Стійкі до зовнішніх впливів, агресивних речовин та здатні витримувати високу температуру.
  3. З рифленою поверхнею. Наявність ребристості дозволяє зручно розкласти робочий інструмент, що є актуальним для стоматологічного кабінету або перев'язувального пункту. Ключовий недолік – це очищення у спеціальних ультразвукових раковинах.

Також існують спеціалізовані сітчасті моделі, які ідеально підходять для стерилізації, оскільки їх конструкція сприяє швидкому висиханню.

За матеріалом

Медичні лотки відрізняються за вихідним матеріалом, від чого залежить термін експлуатації, сфера застосування та показники міцності. Виділяють дві основні категорії:

  1. Металеві. Найбільш міцні та довговічні моделі, які виконані з нержавіючої сталі. Матеріал стійкий до впливу різних речовин, що витримують високі та низькі температури без втрати початкових якостей. Такі вироби мають мало обмежений термін експлуатації.
  2. Пластикові. Є одноразові та багаторазові моделі для роздачі лікарських препаратів, перенесення та зберігання витратних матеріалів. За допомогою таких контейнерів можна утилізувати біологічні відходи: рідини, ватяні диски, тампони, джгути тощо. Ключова перевага лотків – доступна ціна. Вони не підходять для гострих інструментів та процедури дезінфекції.

Це основна класифікація медичних лотків, яка дозволяє підібрати оптимальні моделі для конкретних цілей.



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ