Читайте нас в соціальних мережах

Правила прицілювання зі стрілецької зброї: основи влучного пострілу

Четвер, 29 лютого 2024 17:18
Правила прицілювання зі стрілецької зброї: основи влучного пострілу
Для тих, хто хоче навчитися влучних пострілів, пневматична гвинтівка стане чудовим вибором.

Вона добре підійде початківцям ще й тому, що у пневматики рівень віддачі набагато нижчий, ніж у вогнепалу. Таким чином вдається знизити рівень травматизму в процесі навчання. Крім іншого, з цією гвинтівкою простіше позбутися помилок, яких регулярно припускаються новачки. Наш стрілецький тир пропонує докладніше ознайомитися з основами прицільної стрільби.

З чого все починається?

Насамперед щоб навчитися стріляти з гвинтівки, її потрібно купити. Примітно, що для першої пневматики буде достатньо і звичайнісінької, недорогої моделі. Стрільцю-початківцю не потрібна ні зайва потужність, ні інші поліпшення. Починати потрібно завжди з малого, а в міру поліпшення навичок можна задуматися і про більш дорогі варіанти. Якщо купити свою поки немає можливості, можна буде скористатися тренувальними моделями в тирі.

Визначившись зі зброєю, потрібно подбати про патрони та тренувальні мішені. Потрібно не просто знайти відповідне місце, а й переконатися, що там можлива стрільба з пневматики. Крім стрілецького клубу це може бути будь-яке місце, де зазвичай не буває людей. Наприклад, підвал будинку або ж ліс за межами міста.

Перевірка спускового гачка

Правильна техніка ведення стрільби наказує, що спусковий гачок має бути "передбачуваним" і діяти чітко. Важливо переконатися, що він не ковзає, а натискання не дається занадто легко або, навпаки, надто важко. Постріл повинен здійснюватися вже в процесі контакту гачка з пальцем.

Перевірка кріплення

Правила прицілювання вимагають переконатися, що оптика правильно налаштована. Це особливо важливо за умови стрільби на великій відстані. Перевірка проводиться таким чином:

  • - Високоякісне кріплення. У кільцях чітко відповідні діаметру трубки прицілу і відповідна висота для комфортного вирівнювання.
  • - Між оком і задньою лінзою певна відстань. Мало просто прикріпити приціл. Після затягування гвинтів потрібно перевірити, чи є необхідність у зміщенні вперед або назад для кращого огляду.
  • - Положення перехрестя. Перш ніж остаточно затягнути гвинти, потрібно переконатися, що хрест перебуває в правильному положенні. Лінія прицілювання має особливу важливість для траєкторії та дальності польоту кулі.

Наприкінці перевірки сітка повинна займати вертикальне положення, а приціл - перебувати на правильній відстані від ока. Якщо все налаштовано правильно, ніщо не завадить здійснювати чіткі прицільні постріли.

Правильне прицілювання і стрільба зі стрілецької зброї

Загалом і в цілому, правила та техніка ведення прицільної стрільби з пневматичної гвинтівки складається з трьох ключових кроків:

  1. 1. Прийняття потрібного положення.
  2. 2. Прицілювання.
  3. 3. Постріл.

Ключова відмінність гвинтівки від пістолета в тому, що приклад має впиратися в плече домінуючої руки (зазвичай воно праве) по прямій лінії, а саму зброю утримують двома руками. Як і стріляти, прицілюватися потрібно без зайвого поспіху, повністю зосередившись на цілі. Експерти навіть радять у цей момент затримувати дихання. Також, щоб попередити випадковий постріл, під час прицілювання руки потрібно тримати на руків’ї.

Якщо є така можливість, не зайвим буде перейняти вміння більш досвідчених стрільців або навіть просто поспостерігати за їхніми прийомами стрільби. 

Стрільба з пневматики: поради від професіоналів - техніка стрільби

Що впливає на точність прицілювання?

Виступаючи на спортивних змаганнях, стрільці мають бути максимально зібраними, щоб чітко прицілитися та отримати найвищу оцінку. Щоб досягти цього, потрібно використовувати особливі техніки розслаблення, які зможуть знизити частоту серцебиття до половини звичайного значення.

Ще один важливий момент, який багато хто не бере до уваги - використання набору для чищення гвинтівки. Недоглянуті зброя та приціл не дадуть змоги точно вистрілити.

Дотримуючись згаданих рекомендацій, можна без проблем поліпшити точність прицілювання і влучність пострілу.