Читайте нас в соціальних мережах

Як понад 100 років тому виглядав відомий костел на Тернопільщині (фотофакт)

Понеділок, 02 грудня 2019 09:50
Показали давню світлину римо-католицької культової споруди у місті Підгайці на Тернопільщині, яка є пам'яткою архітектури національного значення.

Це йдеться про відомий Костел Пресвятої Трійці в Підгайцях, який протягом століття кардинально змінив свій вигляд. Так, у соцмережі Фейсбук оприлюднили стару світлину споруди, датовану ще 1916 роком – якраз у розпал Першої світової війни. Тодішній костел, на якому можна побачити багато елементів готики, за розміром значно менший від сучасного. На сиґнатурці храму – неоґотична вежка, яка завалилася близько 1924 року. Зліва можна побачити дзвіницю та мур довкола прикостельної території.

Цікаво, що ця пам’ятка Тернопільщини містить поєднання різних архітектурних стилів. Наприклад, двоярусну вежу будували ще в період ґотики, портал — ренесансу, завершення — у XIX ст. — неоґотика. Основну роботу виконано у стилі пізнього ренесансу (зокрема, каплиця Потоцьких). Інтер'єр — у стилі бароко зі збереженими фрагментами ґотики, каплиці та прибудови — історизм.

Надалі Друга світова війна та прихід більшовицької влади принесли костелу тільки руйнації. Восени 1943 гітлерівці забрали костельні дзвони. Восени 1945-го о. Станіслав Попкєвич, останній підгаєцький латинський декан і парох виїхав, взявши з собою частину костельних предметів. Московсько-більшовицька влада закрила костeл у 1946-му, перетворила його на склад. Камінну долівку храму використали для завершення робіт зі спорудження місцевого адміністративного будинку. У 1970-х планували підірвати храм, однак цьому ганебному вчинку запобігло місцеве Товариство охорони пам'яток. На початку 1980-х сильний вітер зірвав покриття даху вежі. Надалі залишений без догляду, костел зазнав значної руйнації.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ