Читайте нас в соціальних мережах

Як століття тому виглядав відомий собор у центрі Тернополя (фотофакт)

Четвер, 28 листопада 2019 10:20
Збереглась давня світлина Тернопільського катедрального собору у центрі міста, де можна добре роздивитися всю велич храму – від куполів до нижніх вікон.

Старою світлиною околиці Тернополя поділилися у Фейсбук-спільноті «Мандрівка Старим Кордоном». Фотографія датована приблизно першою половиною ХХ століття. Вочевидь, світлину зробили ще до того, як храм зруйнували у  1944 році в ході боїв за Тернопіль. Уже після війни 1959 року відбулася реставрація святині.

 Між теперішнім та давнім Собором Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці – небагато відмінностей. Бо ж під час відбудови намагалися зберегти колишню форму споруди. Хіба що від сучасного собору вже не віє такою старовиною – більш витончені лінії фасаду, дещо менші за розміром окремі деталі.

Додамо, що Кафедральний собор Непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії зведений у бароковому стилі, оздоблений кам'яними скульптурами, автором яких є Себастьян Фесінгер. Розписав всередині стіни храму Станіслав Строїнський. На початку 20 століття нові фрески розмалював Владислав Садловський.

На світлині також можна побачити невеличку частину теперішнього Майдану Волі в Тернополі. У тодішні часи майдан не був настільки об лаштований та акуратний. НА ньому росла різноманітна рослинність, не було сучасних клумб, пам'ятника Данилу Галицькому, сакур та бруківки.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ