Читайте нас в соціальних мережах

Тернопільські післявоєнні будови потребують порятунку

Понеділок, 11 червня 2018 17:43
У Тернополі є особливі споруди, які були збудовані у повоєнні роки та які на сьогоднішній день потребують реставрації.

З роками будь-яка пам’ятка архітектури поступово відходить вічність, поступово осипаючись, тріскаючись. Така доля не оминула й деякі тернопільські будинки-старожили, які на сьогоднішній день перебувають не в зовсім належному стані.

Як розповів начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури облдержадміністрації Ярослав Пелехатий, значних руйнувань на окремих будовах зазнають насамперед балкони.

— В дуже критичному стані на сьогоднішній день перебуває будинок №45, що на вулиці Князя Острозького, адже там балкони знаходяться в аварійному стані. Цей будинок має дуже цікаве оздоблення і, до того ж, є важливою архітектурною пам’яткою міста. Тільки в основі балконів лежить бетон, який поступово почав осипатися. Реставрація споруди потребує 12 мільйонів, проте влада заявляє, що коштів на відновлення немає. В Тернополі є й інші будови цього періоду, які потребують приведення до належного стану. Це, зокрема, Тернопільська спеціалізована школа № 3, Український дім «Перемога». Навіть на вулиці Шевченка є цікавий будинок, якому вже чимало років, — розповів Ярослав Пелехатий.

Чоловік наголосив, що зараз багато будинків реставрують за рахунок власників, а деякі фасади відновлюють за кошти з місцевих бюджетів. Тільки, як зауважив пан Ярослав, на реставрацію окремих споруд (як от на будинок на вулиці Острозькій), які потребують чимало вкладень, коштів, на жаль, немає звідки взяти.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ