Читайте нас в соціальних мережах

Величезні гільзи-літери, нові гості, локації та інші «родзинки» чекатимуть тернополян на фестивалі «Ї»

Середа, 27 грудня 2017 15:49
На Мистецький фестиваль «Ї», який відбудеться наступного року 4-6 травня, до Тернополя приїдуть відомі українські та закордонні гості, а найпочесніших митців буде нагороджено величезними символами фестивалю – літерами «Ї».

 

Цієї весни довгоочікуваний фестиваль вшосте відбудеться в кількох локаціях, де основною буде Тернопільський академічний обласний український драмтеатр імені Т. Г. Шевченка, а додаткові – ресторан-бар-галерея «Бункермуз», арт-бар «Коза» та Книгарня «Є». Окремі події в рамках фестивалю відбуватимуться в місті Бережанах та смт. Вишнівці.

За словами начальника управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради Олександра Смика, Мистецький фестиваль «Ї» став для Тернополя традиційним та зайняв почесне місце серед таких фестивалів, як «Файне місто» чи «Тернопільські театральні вечори».

Завдяки тому, що громадськість Тернополя проголосувала за проект «Мистецький фестиваль «Ї», традиційний захід знову отримає кошти із Громадського бюджету. По друге, на відміну від минулого року, цьогоріч майже втричі було збільшено кошторис на проведення фестивалю. По третє, «Ї» – це , напевне, єдиний захід, який є майданчиком для креативності молоді, яка займається творчістю.  політворчістю. До того ж, це радше не творчість, а політворчість, адже роботи митців  стосуються не суто поезії, музики, прози, живопису, але й іншими ланками творчості, — поділився Олександр Смик.

Олександр Іванович зазначив, що йому дуже імпонує те, що щороку до створення приємної атмосфери на фестивалі долучаються нові люди.

Про нововведення, які чекатимуть гостей на заході, розповів організатор «Мистецького фестивалю «Ї» Василь Томчишин.

— Волонтери та бійці привезли до нас зі Сходу України гільзи, з яких ми хочемо виплавити масивні двокілограмові літери «Ї». Цими символічними літерами на фестивалі буде нагороджено митців у певних категоріях – поезії, музиці, фотографії, кіномайстерності, художній творчості та інших, які зробили вагомий внесок у наше мистецтво. Українські діячі заслуговують того, щоб їхню творчість, важливі напрацювання було визнано та гідно відзначено, — поділився Василь Томчишин.

Пан Василь додав, що, на його думку, в сьогочасній Україні тривають дві війни: перша на Сході країни – боротьба за національну державність, ідею, а другий фронт – культурний та мистецький. Отож, на другій війні бійцями виступають саме наші митці. Вони чи не щоднини випускають в життя свій доробок, тим самим вкладаючи свою лепту в те, щоб розвивати українську ідентичність.

Про те, яких відомих постатей з України та з-за кордону варто очікувати тернополянам на грандіозному Мистецькому фестивалі, розповів координатор Мистецького фестивалю «Ї» Юрій Матевощук.

— Обіцяю вам, що нові учасники фестивалю цієї весни приємно здивують гостей заходу. Зокрема, до нас завітає Любко Дереш, який презентуватиме новий роман «Спустошення». Не можу не згадати про таких учасників мистецького заходу, як Олександр Ірванець та Дмитро Лазуткін, які також представлять читачам цікаві книжкові новинки. На фестивалі вперше буде репрезентовано музичний проект Дмитра Лазуткіна та композитора і виконавця Бориса Севастьянова «Артерія». Із закордону ви побачите гостей із Литви, Білорусії, Польщі,— зауважив Юрій Матевощук.

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ