Читайте нас в соціальних мережах

В галереї Бункермуз тернополяни «проникали» в темперне мистецтво та вчились розуміти одне одного (фоторепортаж)

Субота, 12 серпня 2017 18:49
Оголена «зелена» дівчина, з тіла якої «проростають» квітучі гілки, автопортрет без «обличчя», «червона» голова з чотирма очима, риби, що «проникають» у тіло людини – так зобразила взаємопроникнення на левкасних дошках мисткиня Ярини Мовчан.

11 серпня тернополян запросили до арт-галереї Бункермуз на виставку картин під назвою «Проникнення». На відкритті виставки художниця зі Львова Ярина Мовчан представила 24 живописні картини, виконані на вкритих левкасом круглх та квадратних дошках у техніці жовткової темпери з використанням позолоти.

–    Виставкою «Проникнення» я хотіла би розкрити перед тернополянами проникнення мистецтва в людину. Назвала цю виставку так, бо маю велике бажання, щоб люди все таки проникали у мистецтво, краще розуміли мистецтво, розуміли один одного. Проникнення для мене існує як «все у все» – людини в людину, релігії в людину, людини у мистецтво, і навпаки. Тобто це такий процес взаємопроникнення, – поділилася Ярина Мовчан.

На прохання гостей арт-галереї, львівська мисткиня влаштувала для присутніх невеличку екскурсію – авторка підходила до кожної картини та коментувала зображене. Біля роботи «Роздум» пані Ярина навіть заплакала – стільки емоцій викликала в Ярини Мовчан символіка зображеного.

– Всі мої роботи мають назву.  Зокрема, ця робота називається «Роздум». Це – роздум людини над тим, що відбувається навколо. Людина – це щось таке маленьке, а світ такий великий. Скажімо, це роздум захопленої людини…. Тут у мене є робота «Звір», яку я присвятила Марії Приймаченко. Я довгий час захоплювалася творчістю цієї художниці, тож окремі твори Приймаченко і спонукала мене до написання даної картини….  Багато моїх робіт мають відгук того, що відбуваються зараз на Сході України. Зокрема, тут у нас робота називається «Червона голова», що символізує якийсь вибух у житті людини. Людина це не те, що заблукала – вона не може знайти порядку у своїй голові…. В роботі «Проникнення» рибки, які «проникають» всередину людського тіла, символізують Ісуса Христа, – поділилася мисткиня.

Пані Ярина зазначила, що хоч на виставці представлені портрети святих Климентія, Варвари та Гліба, вона не називає ці картини іконами, адже ніколи не малює ікони.

Ярина Мовчан також продемонструвала гостям два автопортрети – свій та чоловіка - іконописця Данила Мовчана. Художниця пояснила, що свій автопортрет зобразила без обличчя тому, що багато речей в картині можна передати не за портретною схожістю, а за допомогою символів. Зокрема, в автопортреті авторка передала цю схожість зеленим кольором (символізує спокій) та незвичайними квітками.

–   Роботи художника мають самі говорити за себе. Коли художник багато говорить за свою роботу – це вже виходить література. Я поступала в художню академію для того, щоб намалювати, поставити, показати картину, вийти, стояти збоку і не розказувати нічого. Тому я добре розумію Ярину. Сьогоднішні роботи Ярини є іскристими, концептуальними – їх цікаво дивитися здалека і зблизька, оцінила роботи Ярини Мовчан художниця Марія Іванюта.

Пані Марія наголосила, що роботи Ярини та її чоловіка Данила у Львові є практично бомондом мистецтва та завжди у попиті серед покупців. На їхні виставки в «місті Лева» приходить дуже багато людей, так що біля галереї повсякчас вишикуються великі черги. 

Анна Семенків

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар