Читайте нас в соціальних мережах

Вогняне дійство на Козацькому острівці – гончарі випалювали 1,5-метрового глека (фото)

Неділя, 23 липня 2017 13:59
На першому фестивалі гончарства у Тернополі майстри з усієї України цілий день випалювали величезного глека, а вночі «вогняна» скульптура "влаштувала" для тернополян справжнє феєричне шоу.

 22 липня на фестивалі гончарства «Не святі горшки ліплять» тернополяни мали змогу цілий день спостерігати за майстер-класом по випалюванню гігантського глека. Для того, щоб посудина добре вигоріла, гончарі-умільці почали випалювати «вогняну» скульптуру ще з 9:30 години. Гончарі підтримували вогонь у печі паливними дерев’яними брикетами, а щоб глек добре вигорів та отримав гарне забарвлення, обмотали зверху захисною плівкою.

О 22:30 годині майстри зняли із глека захисне покриття, загасили у печі вогонь, а саму скульптуру закидали тирсою. Під час розбирання «вогняної» скульптури, гончарі попросили тернополян відійти подалі від палаючої посудини, тому що із глека вогонь «фонтанував», неначе лава з вулкану, а вгору летіла хмара білого попелу від тирси.

-  На цей півтораметровий глечик гончарі використали понад 200 кг глини. Випалювали глека ми 13 годин на зробленій для того спеціальній печі, і наразі його температура сягає до 600 градусів. Глека ми робили та такою технологією, що він не має дна та «вушок». Робили його майстри із усієї України, які й залишили на ньому свої підписи. Ми поки не вирішили, що робитимемо із глеком – можливо він тут залишиться, а можливо десь інде прикрашатиме Тернопіль, - зазначив гончар із Волині Валерій Ленартович.

Майстер додає, що гігантського глека гончарі ліпили радше для «кайфу», а не для того, щоб встановити новий рекорд. Щоб глека внесли до книги рекордів України, потрібно було спеціально запрошувати до Тернополя людей, та майстри не хотіли «заморочуватися» з припросинами. Все ж, до Дня міста гігантську скульптуру таки внесуть у «Книгу рекордів Тернополя».

Анна Семенків

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ