Читайте нас в соціальних мережах

Тернопіль сиром ласував та вино пив – у місті розпочалося грандіозне Свято сиру та вина (фото)

П'ятниця, 21 липня 2017 23:21
Традицію проведення найкращих гастрономічних фестивалів у Тернополі продовжило Свято сиру і вина, яке зібрало у «файному» місті сирних і винних майстрів із усіх куточків України.

На Святі сиру і вина навіть найвибагливіший поціновувач «справжніх» вин та сирів міг знайти до вподоби «свій» смак, адже на Козацький острівець з’їхалися найвідоміші виробники із різних областей переважно Західної України. Тут були сировари та винороби з Львівщини, Закарпаття, Тернопільщини, Івано-Франківщини та інших областей.

– Фестиваль працюватиме три дні – з 21 по 23 липня. Завтра будуть виступати сомельє, які розповідатимуть, як правильно вживати вино, як вино виробляється. Виступатимуть завтра і сировари, які поділяться секретами готування сирів. А у неділю програма буде простішою. Вже не передбачається різних виступів, майстер-класів – тернополяни лише куштуватимуть сири та дегустуватимуть вина. Охочим до дегустації гостям раджу приходити чим швидше, адже вина може на всіх не вистачити,  - зазначив організатор фестивалю Тарас Ковальчук.

На винних локаціях було вдосталь виноградного, ягідного вина, глінтвейну, різноманітних наливок та лікерів від десятків виробників. Вправні винороби пропонували тернополянам взяти на «пробу» десертного, солодкого, напівсолодкого чи сухого вина. Те вино, яке найбільше посмакувало, можна було придбати у більшому пластиковому стаканчику на «розлив» чи купити цілу пляшку.

Щодо сирів, то тут були сири на будь-який смак – тверді, напівтверді, м'які, з пліснявою, спеціями та без них, традиційні українські сири та сири, приготовані  за закордонними рецептурами.

Господиням та господарям «сирних» і «винних» столів припала нелегка робота – одному гостеві розповісти про сир, дати продегустувати продукт, допомогти визначитись з вибором, продати і бігти до іншого гостя.

-   Я сама з Івано-Франківщини, проте приїжджаю в Тернопіль не вперше – вже брала участь і в «Галицькій дифіляді», і в «Коропфесті». І сьогодні я привезла з рідного Косова понад 10 видів сирів – це Брі,  різні види Будзів, Сулугуні, Моцарелла, Фета. Я беру участь у дуже багатьох гастрономічних фестивалях, так що не встигаю навіть всі відвідати. Самій, звичайно, важко з усім впоратися – розкладати сири, зважувати, давати пробувати, тому сьогодні зі мною приїхала допомагати племінниця Марія. Ми випасаємо худобу на полонинах, а сир у нас смачний, адже зроблений натурально і по-домашньому, - поділилася виробник сирів з Косова Івано-Франківської області 48-річна Марія Луцяк.

Пані Марія розповіла, що в тернопільському Святі сиру і вина бере участь уперше. в інших фестивалях жінка почала брати участь, як тільки ті зародилися. Спочатку таких майстрів сиру, як Марія, чи майстрів з інших промислів було небагато. Поступово до фестивалів долучалися нові й нові умільці, а кількість фестивалів, відповідно, збільшувалася.

Анна Семенків

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ