Читайте нас в соціальних мережах

18 творців диво-глечиків, мисок та інших глиняних рукотворів з’їхалися до Тернополя (фоторепортаж)

Четвер, 20 липня 2017 23:25
На першому Тернопільському фестивалі гончарів «Не святі горшки ліплять» 18 найкращих майстрів України розкривали для тернополян мистецтво гончарства та ліплення.

 Перший тернопільський фестиваль гончарів «Не святі горшки ліплять» скликав на Козацький острівець професіоналів з різних областей України: Києва, Львова, Тернополя, Ужгорода, Луцька, Івано-Франківська, Рівного. Надихали тернополян гончарною справою такі славетні майстри України, як Юрій Яцюк, Сергій Івашків, Юрко Данилишин, Дмитро Стаховський, Микола Величко та 13 інших гончарів, які були вже в напівдорозі до Тернополя.

-  Серед нас є багато людей, які протягом значної частини свого життя займалися зовсім не гончарством.  Я і двоє моїх друзів-гончарів – Юрко Данилишин та Дмитро Стаховський колись були журналістами, але Потім щось нас перемкнуло, і ми почали займатися гончарством. Зараз на професійному рівні ніхто журналістикою не займається. Мені бабуся казала, що якщо ти один раз замастився у глину, то все життя не відмиєшся. Я вирішив лише спробувати ліпити, та, як бачите, досі не можу відмитися. Глина – це такий матеріал, з якого ти можеш робити все, що захочеш. У перші роки гончарства глина сама тобі диктує, що ліпити. Ти не можеш нею керувати. Коли ти вже опануєш майстерність гончарства, тоді тобі відкриваються безмежні перспективи – ти зможеш керувати глиною і виліпити з неї все, –  поділився гончар зі Старокостянтинова Хмельницької області Микола Величко.  

Майстер розповідає, що хоч журналістика, як і гончарство, пов’язана із творчістю, проте різниця між цими видами діяльності колосальна. В журналістиці ти почуваєшся не зовсім вільним і не можеш матеріально відчути плід свого творіння. Гончарями ж можуть стати лише фанати, адже ця робота захоплює дуже сильно. Звичайно є проблеми з фінансами, адже технічна сторона дається дуже дорого. Потрібно вкласти гроші у пічку, матеріали чи оренду. Та гончарі не скаржаться, бо мають прибуток від своєї справи.

Пан Микола жартує, що найважче у роботі гончаря є те, що після роботи важко заснути – гончарство досі стоїть у тебе перед очима. Ти гончариш вдень, і ти гончариш вночі, тому що справжній майстер не тільки живе,  але і спить гончарством.

В перший день фестивалю 20 липня майстри заклали гончарну піч та виліпили великого глека. Така «вогняна»  скульптура повинна за 3 дні висохнути, а вночі зі суботи на неділю гончарі зможуть гарно випалити глека. Через те організаторам довелося розтягнути фестиваль на 4 дні.   

-   Я також, як і мій чоловік, займаюся гончарством – не тільки гончарю на колі, але й виконую всі інші процеси, які передбачають подальше оброблення глека, аби він був гарним і рівним. Найважче в опануванні майстерності гончаря – це знайти бажання. Відносно інструментів, які використовує гончар, то для гончарства потрібні гончарне коло і глина. Для ліплення тільки глина і, звичайно ж, вмілі людські руки. Звичайно, в майстра  ще є такі підручні матеріали, як гончарні ножі, різноманітні стеки, які можна виготовити з підручних матеріалів, – розповіла голова Тернопільського обласного Осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України  Уляна Джигринюк.

Пані Уляна зазначила, що протягом наступних днів фестивалю гончарства на Козацькому острівці тернополян чекає багато цікавого: будуть проходити конкурси майстерності гончарів, майстер-класи для гостей та ярмарки рукотворів, де охочі зможуть придбати авторські роботи учасників фестивалю. 

Анна Семенків

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ