Читайте нас в соціальних мережах

Та, що перевертає пінгвінів, презентувала збірку поезій «Жити просто» та розмальовку «Про головне»

П'ятниця, 23 червня 2017 16:20
Художниця, фотоілюстратор, письменниця і найперше наша землячка Ганна Осадко презентувала в Тернопільському молодіжному центрі праці нові книги та розповіла, чи насправді так просто жити.

Наївний читач одразу запитує письменницю: « Чому «Жити просто»?» Ганна Осадко відповідає своєму читачеві, що «Жити просто!» її життєве гасло.

– «Жити просто» – моя п’ята книга, яку презентую зараз вперше. Назва книги походить від назви тексту та життєвого гасла. Варто прожити багато-багато років, шукати всього на світі, досягати і втрачати, аби потім зрозуміти, що найважливіше – це жити просто. Щоб так жити, потрібно насолоджуватися кожним днем, бачити і помічати дрібниці, з яких складається життя, - наголосила Ганна Осадко.

До поетичної збірки «Жити просто» увійшли поезії зі збірок, виданих попередніми роками. «Жити просто» уміщує навіть поезії унікальної збірки «Та, що перевертає пінгвінів». Унікальної, тому що цю книгу поезій Ганни Осадко українці повністю розкупили, а саму книжку більше не випускають у жодній книгарні.

-  Не впевнена,що чули ви про таку унікальну полярну професію – перевертач пінгвінів на антарктичній станції. Це людина, що здіймає неповоротких пташечок після їхнього падіння на спину. Професія з’явилася не так давно, і винні її появою самі люди. Сам по собі пінгвін так просто не впаде – все спричинено його зацікавленням у польоті літака. Щоб побачити, як летить літак, птах високо задирає голову, падає на сніг, проте назад піднятися вже не може, - поділилася цікавинкою письменниця.

Крім «Жити просто», пані Ганна презентувала гостям розмальовку-антистрес «Про головне», зроблену за мотивами українських образів. Кожна розмальовка із книги «натхненна» невеличким текстом, прочитавши який, людина одразу починає навіювати собі позитивні образи.

- В розмальовці «Про головне є все те, що близьке українцям – чорнобривці, маки, бджоли метелики. Особливість цієї книги в тому, що на кожному розвороті є невеличкий текст – тема для медитації. Наприклад, біля вагітної жінки у квітах написано: « Цілий світ у тебе, коли ти є усім світом.» Скажу вам, що мені було дуже приємно слухати, коли мама моя розказала, що вагітні жінки у лікарні розмальовують мою книгу, - розповіла літераторка.

Письменниця наголосила, що українську розмальовку-антистрес у Тернополі випустила вперше.

Окрім п’ятої збірки поезій та розмальовки, Ганна Осадко читала гостям заходу вже знайомі поезії про «бабусині капці», «топінамбур», «діда», «цвинтарні суниці» з автобіографічної збірки «Сарматське море».  Також гості побачили понад десяток дитячих книжок авторки з унікальними ілюстраціями та прикраси, виконані в техніці валяння. Ілюстрації багатьох дитячих книжок письменниці виконані в «нетрадиційних» техніках – графіка, скляне, пластилінове малювання.

-  Насправді пластилінові ілюстрації є дуже важкі та величезні. Кожна така ілюстрація важить 3-4 кілограми та робиться дуже довго. Одного разу я виставляла свої роботи в Національному музеї літератури у Києві, то одна із картин вночі упала зі стіни й наробила багато галасу. Працівники музею викликали поліцію, адже думали, що на музей вчинено пограбування, - сміється Ганна Осадко.

Ганна Осадко зізналася, що пише поезії та оповідання дуже повільно, тому не знає, коли тернополянам чекати її наступну збірку.

19451520 402523110141972 705784440 o

 19478484 402523106808639 1159442765 o

Анна Семенків

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ