Читайте нас в соціальних мережах

Помер провідний діяч української діаспори, родом з Тернополя

Середа, 26 червня 2024 18:56
Сьогодні, 26 червня, вранці відійшов у Вічність 68-річний Стефан Романів, очільник і член проводу ОУН (б), перший Віцепрезидент Світового Конгресу Українців, справжній патріот України.

Помер довголітній член Спілки Української Молоді, провідний діяч української діаспори родом з Тернополя, перший заступник Президента Світового конгресу українців, голова комісії з визнання Голодомору геноцидом проти українського народу, Голова Проводу ОУН(б) Стефан Романів.

Про це повідомляють на сторінці СУМу соцмережі.

До слова, Стефан Романів народився 12 листопада 1955 року в Австралії. Його батько був родом із Тернополя (прибув до Австралії у 1949 році), мати — німкеня (Штуттгарт, Німеччина).

З молодих літ відвідував українську греко-католицьку церкву у Мельбурні, рідну українську школу. Закінчив педагогічний університет у Мельбурні, працював учителем початкової школи.

Був головою осередку СУМ у Мельбурні, крайової управи СУМ в Австралії, головою парафіяльної ради Української греко-католицької катедри в Мельбурні. Очолював парламентську комісію з питань багатокультурності в штаті Вікторія.

Був виконавчим директором організації (Комюніті ленгвіч ін Австралія), яка відповідає за вивчення іноземних мов і збереження культур. В Австралії майже 70 мов, які діти можуть вивчати у школах.

Багаторічний голова української громади у Вікторії, голова Союзу українських організацій в Австралії, довголітній керівник української братської школи та голова шкільної ради, колишній заступник голови Світової управи Спілки української молоді (СУМ).

З 2008 по 2018 рік Стефан Романів був Генеральним секретарем, а 27 листопада 2018 року обраний Першим заступником Президента Світового конґресу українців (СКУ). Також він є голова комісії з визнання Голодомору геноцидом проти українського народу.

У лавах ОУН працював довгі роки на різних посадах — крайових і світових.

Його життя зупинилося у Варшаві-він повертався з Антиімперського Блоку Народів, відстоюючи інтереси України. 


Додати коментар