Читайте нас в соціальних мережах

У Тернопільському музеї зберігають дві оригінальні кокарди УГА, яким більше 100 років (фото)

Понеділок, 17 червня 2024 18:30
У фондах Тернопільського обласного краєзнавчого музею є дві оригінальні кокарди Української Галицької Армії.

105 років тому, у червні 1919 року, відбулася найбільш знана наступальна операція Галицької Армії відома як Чортківська офензива.

"Ще наприкінці січня 1919 року військове відомство Західної Області Української Народної Республіки підняло питання форми одягу та знаків розрізнення для Галицької Армії. Варто зазначити, що вже починаючи з 3 січня того ж року, коли було ратифіковано Акт Злуки між Українською Народною Республікою та Західноукраїнською Народною Республікою, герб «Руський лев» поступово замінювався на Тризуб. Відбувалося це також із відзнаками, які носили на своїх головних уборах вояки, -відзначив Володимир Пукач, завідувач відділу новітньої історії ТОКМ. - У колекції військових відзнак Тернопільського обласного краєзнавчого музею є дві оригінальні кокарди Української Галицької Армії, автором ескізу яких є уродженець села Вибудів Бережанського повіту (зараз належить до Козівської селищної громади) на Тернопільщині Петро Вавринович Терещук (1875–1963)". Цей маловідомий у наш час український митець, скульптор і медальєр працював у стилях модерн і арт-деко, жив і творив у Відні та Празі Він є одним із засновників віденської школи малої бронзи".

Кокарди виготовлені з жовтого металу методом карбування, у вигляді восьмикутної зірки із заокругленими променями. З лицевого боку зовнішня сторона золотистого кольору, покрита прозорою емаллю, під якою виділяються рельєфні промені, направлені від центру. В центральній частині у колі стилізоване зображення Тризуба жовтого кольору, оточене блакитною емаллю на фоні рельєфних горизонтальних смуг. На звороті – основа для кріплення шпильки. Сама шпилька втрачена.

Інша кокарда аналогічна до вищезгаданої, але на ній повністю втрачена емаль, натомість на звороті збережена шпилька для кріплення до головного убору.

Відзнаки, вірогідно, були виготовлені у Відні на початку 1919 року. Походять ці кокарди із Українського музею товариства «Рідна школа», який діяв у Тернополі в 1932–1939 роках.

На зображенні може бути: латунь, запонки та текст


ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ