"Кожен випадок гострої кишкової інфекції з тяжким перебігом підлягає окремому лабораторному дослідженню. Для цього Центри контролю та профілактики хвороб в областях оснащені спеціалізованим лабораторним обладнанням та реагентами, а також відпрацювали комплексні та оперативні плани реагування та діагностики підозр. До початку сезону ЦКПХ спільно з медзакладими у своїх областях провели спільні відпрацювання «маршруту пацієнта» та алгоритму дій медиків у разі випадків холери чи потенційних спалахів. На рівні областей визначені медзаклади для госпіталізації пацієнтів з гострими кишковими інфекціями та з підозрою на холеру, які мають “незнижувальний запас” лікарських засобів — антибіотиків, регідратаційних розчинів, дезінфектантів. Окрім обстеження хворих з підозрою на холеру, фахівці ЦКПХ проводять дослідження зразків довкілля: моніторинг проб води, стічних вод, прісної та морської води", - відзначив Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров'я України, головний санітарний лікар України.
Така система дозволяє своєчасно виявити випадки підозри на холеру та забезпечити системний контроль за епідситуацією на рівні країни, а в разі загрози — «активувати» систему реагування та локалізувати спалах.
Минулого року за таким алгоритмом було обстежено 12 604 людини із гострою кишковою інфекцією та проведено 11 073 дослідження проб води. Спалахів холери не зафіксовано.
"Це результат спільної роботи - готовності медиків та розуміння і дотримання простих правил кожним з нас. Щоб уникнути захворювання на ГКІ, в тому числі і холеру - не купуйте продукти харчування, зокрема рибу, у місцях стихійної торгівлі, не купайтеся та не ловіть рибу у забруднених водоймах, дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед їжею, після відвідування туалету та вулиці, вживайте чисту воду, бажано бутильовану, кип'ятіння води вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину, перед вживанням мийте овочі і фрукти чистою водою, проварюйте чи просмажуйте продукти перед вживанням", - зауважили у міністерстві.