Читайте нас в соціальних мережах

При блекаутах лікарні на Тернопільщині відключатимуть в останню чергу

Субота, 25 травня 2024 12:00
Відповідне рішення вчора, 24 травня, прийняв Уряд.

"У затвердженому порядку визначено перелік критично важливих обʼєктів, яким має бути забезпечено пріоритетне електропостачання. До переліку цих обʼєктів належать і заклади охорони здоровʼя. Наразі ситуація в українській енергетиці одна з найскладніших, однак дуже важливо забезпечити безперебійне надання медичної допомоги пацієнтам, адже йдеться про збереження людського життя. Це ще один крок в межах підготовки до роботи під час відключень електроенергії, спричинених регулярними атаками ворожої армії на нашу енергетичну інфраструктуру. Уряд продовжує системну роботу над тим, щоб українці мали доступ до медичних, соціальних та державних послуг попри такі складні умови. Про проведену роботу говорили сьогодні і під час «години запитань до Уряду» в парламенті. Зокрема, МОЗ України продовжує оснащувати медичні заклади генераторами, старлінками, свердловинами, автономними котельнями тощо. Це дозволить лікарням стабільно та повноцінно працювати під час можливих блекаутів та за умов аварійних відключень світла", - відзначив Віктор Ляшко, міністр охорони здоров'я України. 

Від самого початку війни генератори закривали мінімальну критичну потребу лікарень. Зараз в медзаклади продовжують надходити генератори різної потужності, а не тільки для критичних потреб. У разі екстрених відключень електроенергії спрацьовують автономні електричні генератори. Реанімація, операційні та критично важливе обладнання перепідключаються на джерела автономного живлення. В українських медзакладах вже наявні понад 11 тисяч генераторів.

Понад 60 українських медзакладів мають сонячні станції з акумуляторами, які накопичують енергію. Вони встановлені за рахунок різноманітних програм: як благодійних фондів, приватних підприємств, так і урядів інших країн.

Протягом 2024 року медзаклади України отримають 2000 систем збереження енергії в межах проєкту Power for Health від американської Благодійної організації Direct Relief. Нещодавно медзаклади у 20 областях України вже отримали 300 таких систем.

"Для того, щоб лікарні могли залишатися на зв'язку, оснащуємо їх станціями супутникового інтернету «Starink». Вже встановлено 1185 станцій. Крім цього, наразі 962 медзаклади мають окрему свердловину, яка забезпечує безперебійний доступ до води і допомагає зберегти санітарно-гігієнічні норми роботи. 509 медзакладів спроможної мережі забезпечені локальним теплопостачанням", - наголосив Ляшко.

На зображенні може бути: 2 людини


Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ