Читайте нас в соціальних мережах

День кажана: на Кременеччині рукокрилі представлені 12 видами (фото)

Четвер, 18 квітня 2024 18:00
17 квітня, відзначався День кажана або Міжнародний день шанування кажанів (International Bat Appreciation Day).

Заснований в Америці всесвітньою організацією з охорони кажанів для привернення уваги громадськості до проблем їх охорони, розвінчати міфи, що пов’язані з ними та наголосити на їхній важливій ролі в природі.

"Кажани – це лиликоподібні комахоїдні тварини, що ведуть нічний спосіб життя. Українці називають тваринок ночовидами, вертунцями, нічницями, пергачами тощо. Кажани характеризуються кількома унікальними властивостями - єдині ссавці, які реально опанували здатністю літати, орієнтація в просторі, завдяки ультразвуковій ехолокації. За швидкістю повернення сигналу відчувають відстань до предмета, незалежно, чи це стовбур дерева, чи крихітна комаха, за характером відчуття розрізняють – його точну форму й розміри. Рукокрилі живуть 10-15 років, а народжують максимум двох малюків. Тваринам подобається висіти догори низом, зимувати в печерах. Проте, не дивлячись на їхні здібності, ці тваринки найбільш чутливі до стану навколишнього середовища та вразливими", - відзначили в НПП "Кременецькі гори". 

Розрізняють близько тисячі різновидів рукокрилих. В Україні зафіксовано 28 видів, які занесені до Червоної книги.

На Кременеччині кажани представлені 12 видами, це широковух звичайний, кажан пізній, нічниця мала, нічниця довговуха, нічниця ставкова, нічниця велика, нічниця вусата, нічниця війчаста, вечірниця руда, нетопир звичайний, нетопир карликовий, вухань звичайний.

Рукокрилі – унікальна група ссавців, у процесі еволюції зайняли особливу екологічну нішу – нічних мисливців на комах.

В цьому й полягає одна з найважливіших їхній ролей у природі – регуляція чисельності комах, в тому числі так званих “шкідників”.

 

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ