Читайте нас в соціальних мережах

На Дністрі виявили одного з найбільших хижих птахів Європи (фото)

Середа, 24 січня 2024 20:30
Національний природний парк “Дністровський каньйон” щороку проводить облік зимової орнітофауни Дністра.

Метою заходу була оцінка ролі Середнього Дністра, як місця зимівлі водоплавних птахів, встановлення їх видового і кількісного складу.

Через швидку течію Дністер і його притоки мають унікальну здатність не замерзати (принаймні не так швидко), коли інші водойми у нашому регіоні (ставки, водосховища) давно скуті кригою, тому й дає прихисток взимку тисячам птахів.

"Цьогоріч в обліках прийняли участь окрім працівників Парку ще й колеги з Івано-Франківського рибоохоронного патруля, регіонального ландшафтного парку “Дністровський”, учні та вчителі Заліщицької гімназії, загальноосвітньої школи №2 м. Заліщики, загальноосвітньої школи с. Дністрове, краєзнавці Ігор Нагірний із с. Хмелева та Андрій Кучмей із с. Городниця. Завдяки такій співпраці вдалося одночасно обстежити 131 кілометр русла Дністра, що вкрай важливо для отримання об’єктивної оцінки кількості птахів. Всього було налічено 4472 особин. Найбільша частка припала на крижнів – 3919 особин. Високий показник чисельності цього виду був очікуваним: уже другий рік в умовах воєнного стану заборонене полювання і це не могло не вплинути на популяції виду", - відзначили спеціалісти НПП

Лебедів було спостережено 284 особини. Найбільше скупчення цих красенів було поблизу гирла Серету та біля Нижнього парку міста Заліщики. На інших ділянках Дністра перебували окремі групи по 5-12 особин.

Несподівано мало під час обліку на Дністрі було бакланів: на обстежених ділянках виявлено всього 159 особин.

"Крім названих видів були ще й червонокнижні качки-гоголі, спостережено крехів великих та крехів малих, чепур великих, чапель сірих, мартинів жовтоногих та лисок. Скупчення птахів уже котрий рік поспіль приваблює на Дністер найбільшого хижого птаха України – орлана-білохвоста. Цьогоріч він знову був виявлений під час обліку", - зауважили спеціалісти. 

 

 

 

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Коментарі  

-1 #5 Рр 26.01.2024, 22:00
#3Інна, вибачте, випадково натиснула мінус...
Скарга
+1 #4 Ігор 26.01.2024, 13:09
Колись був такий заклик:проду треба берегти адже вона є серцем нашої землі.Тепер через цю прокляту війну нашу рідну природу треба вдвічі більше берегти не тільки від підприємцьобрак оньєрів но і від рашистських бидло-воїнів які знищують її своїми обстрілами,тому слава Богу що внас на рідній землі ще зберігають такі птахи різних видів.
Скарга
0 #3 Інна 25.01.2024, 20:05
Я проживаю біля Дністра і уже два тижні ми і жителі нашого села ходимо і підгодовуємо диких лебедів до 140 полічили але є десь 200 особин і диких качок так само і нікому вони не треба крім небайдужих с.Устя Чортківський рн краса неймовірна
Скарга
0 #2 Віктор 25.01.2024, 15:06
вибачте, але я сміявся, коли прочитав про 159 бакланів на Дністрі.... в Галичі
Скарга
+4 #1 Zeevsergei 25.01.2024, 06:38
Беркута що зовсім вивелись?
З якого часу орлан став самим великим.
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ