Читайте нас в соціальних мережах

У Чорткові назріває новий освітній скандал через реорганізацію навчальних закладів

Середа, 19 липня 2023 18:27
Не лише у Тернополі батьки, педагоги та учні декількох шкіл виступають проти нововведень, що їх їм «підкидають» у вигляді реформ. Так, у Чорткові також грядуть зміни.

 Зокрема, школи №2, №3 та №6 реформують у гімназії. Три найбільші за кількістю учнів школи стануть ліцеями.

Так вирішили на засіданні сесії 12 червня. Загалом у громаді 8 шкіл.

"Депутати одноголосно всіма партіями підтримали, крім одного депутата, який утримався. Думаю, що це більш політично, ніж раціонально. Три основних школи найбільші за кількістю учнів: школа №5, там понад 900 учнів, школа №1-гімназія – понад 600 учнів, школа №7 – 600 учнів. Це школи, які мають від міста найбільше фінансування, бо найбільша кількість учнів. Ми їх залишаємо ліцеями. Це за складом педагогічним, за територією, за можливостями приміщень, бази, яка там формувалася роками за допомогою батьківських коштів, які роками інвестували в навчальні заклади. І вони визначені як ліцеї. Не бачу тут ніяких проблем. Щодо логістики ми сказали батькам, що до школи №2, №6 і №3 з Горішньої Вигнанки, Росохача забезпечення автобусним довезенням до ліцею буде 100% виконано", - розповідає "Суспільному" міський голова Чорткова Володимир Шматько.

Проти реорганізації 11-річної школи в гімназію виступають батьки, учні та вчителі Чортківської загальноосвітньої школи №2. Там тепер навчатимуть дітей лише до 9-го класу. Мовляв, після цього доведеться шукати інший навчальний заклад, щоб здобути повну загальну середню освіту.

Батьки, діти яких навчаються у другій школі Чорткова, зібралися в навчальному закладі. Вони кажуть, що зверталися в обласну військову адміністрацію та Міністерство освіти з проханням не понижувати ступінь навчального закладу і готові боротися за свою школу до кінця.

Надія Пандрак розповідає, вчителькою початкових класів у цьому закладі освіти працює 35 років. Каже, про сесію, на якій прийняли рішення про реорганізацію закладу, їх не повідомили.

"Не було обґрунтовано, чому нашу школу понижують у статусі. Наша школа входить в трійку лідерів з набору як в перші, так і в десяті класи. На сьогодні навчається 404 учні. У перший клас вже зареєстрували 39 учнів. Отже, не було підстав. Наша школа маленька, компактна, енергоощадна. Про те, що наш педколектив може надати якісне навчання, свідчить те, що учні здають по три тести на 200 балів", - говорить вона.

За словами очільниці обласного департаменту освіти Ольги Хоми, відповідно до освітньої реформи з 1 вересня 2027 року мають запрацювати три типи шкіл: початкові, гімназії – від п’ятого до дев’ятого класу, ліцеї – з десятого до дванадцятого класу. Одна з причин, чому реформу впроваджують, - щоб учні з малокомплектних шкіл мали можливість навчатися в закладах освіти з необхідною базою.

"Розумію, що багато може не підходит, але є один важливий чинник самих територіальних громад – фінансування. Якщо взяти з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, то Тернопільська область втратила понад 800 мільйонів гривень на освітні субвенції, тобто, недоотримала. У 2022 році це був секвестр бюджету, де в нас забрали 10% освітньої субвенції. Це понад 360 мільйонів гривень. Станом на 1 січня 2023 року, тобто, формування нового бюджетного року, система освіти знову недоотримала 360 мільйонів гривень. Це для нашої області дуже і дуже багато.

Реформа системи освіти і реорганізація закладів освіти ніколи не була позитивним чинником. Але маємо донести громадськості і батькам, що в цій школі дитині буде набагато краще", - наголошує Ольга Хома та сподівається, що у громаді знайдуть компроміс, аби нововведення були якомога «безболіснішими».

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ