Читайте нас в соціальних мережах

Велике крадівництво: у Тернополі досі повноцінно не працює водна арена, на будівництво якої витратили 6 років та 100 млн грн

Середа, 05 липня 2023 19:50
водна арена Тернопіль водна арена Тернопіль
Президент федерації веслування Тернопільської області Віктор Кузяк на власній сторінці у Фейсбук заявив, що до сьогоднішнього дня досі повноцінно не працює єдиний в Україні об'єкт таких масштабів - водна арена Тернопіль. 

Нагадаємо, у липня 2017 року капсулу на місці майбутнього стадіону та відповідно водної арени Тернопіль урочисто та разом закопали тодішній прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та мер Тернополя Сергій Надал. 

Будівництво водної арени співфінансується з міського бюджету та Державного фонду регіонального розвитку.

За 6 років великого будівництва було витрачено більше 100 млн грн, а водна арена Тернопіль і досі повноцінно не працює. 

"Водна арена Тернопіль - багатостраждальний об’єкт, на який було витрачено за 2021 рік 23 млн грн. і загальна сума витрачених коштів платників податків перевалила за суму в 100 млн, не функціонує повністю, -відзначив Віктор Кузяк. - Даний спортивний об’єкт немає аналогів в Україні і міг би в даний час проводити до 10 національних змагань у водних видів спорту а саме - веслування на байдарках і каное, веслування на човнах «Дракон», канополо, лавання на відкритій воді, веслування на парусній дошці. Дана спортивна споруда могла стати домівкою і місцем проведення навчально-тренувальних зборів національних збірних команд з веслування на байдарках і каноє в термін з квітня по жовтень місяць. Для прикладу: міжнародні змагання, які проводилися в Сегеді, Кракові, Познані на відстані на 700 км, це дасть змогу за 7-8 годин переїхати з Тернополя до місця змагань".

Замовником будівництва даного об’єкта є Департамент капітального будівництва ТОВА.

Даний об’єкт тричі вводився в експлуатацію.

Перший раз в 2020 році, коли президент України проводив передвиборчу агітацію, другий - в 2021 році до 30 річчя Незалежності України здали другу чергу з яких 17 млн гривень успішно втопили на дні акваторії Арени, і знову здача третьої черги.

Загалом витрати на будівництво "Водної арени Тернопіль" перевищили 100 мільйонів гривень, але об'єкт досі повноцінно не працює. 

"Канал функціонувати не може, відсутня планова потужність електроенергії, відсутні водопостачання, каналізація, опалення, вентиляція, пожежна сигналізація, не закуплено меблів. Не завершено водовідведення та благоустрій. Відсутність господаря та не використання споруд призводить до руйнування будівельних споруд. Весь канал заростає бур’янами і чагарниками. Неодноразово обласна федерація веслування зверталася до профільного Міністерства (Молоді і спорту Гутцайт В. М) про сприяння добудови водної арени і взяття її на баланс та створення державного чи комунального підприємства, реакції жодної. На даний час жодних робіт не ведеться. Замовником будівництва арени закуплена тайм-систем (система хронометражу) за 100 тисяч євро, яка не запущена і не працює і ніхто не знає, чи вона укомплектована чи ні", - наголосив пан Кузяк. 

Спортсмени нарікають на владу, суцільну байдужість та корупцію, через ці чинники Тернопіль може втратити єдину в Україні водну арену. 

"Федерація веслування зверталася до обласного управління спорту про співпрацю і сприяння у вирішенні проблемних питань з проведення шести національних змагань, це було в січні місяці – ми отримали відмову та відсутність будь-якої співпраці, - сказав Віктор Кузяк. - Влада не розуміє, який об’єкт вона має в користуванні: цей об’єкт може в рік отримувати мільйонні прибутки і фактично бути на самоокупності. Це важко вбити в голови можновладців. Але спершу, ніж щось отримувати, потрібно довести будову до логічного завершення, а влада цього не хоче і не може. Тим більше, що Водна арена стала учасником корупційного скандалу, то ще не скоро ми побачимо там щасливі усміхнені обличчя спортсменів".

За словами Віктора Кузяка, вони готові організувати проведення змагань, але для цього влада має завершити усі необхідні роботи на водній арені. 

"Після нашої перемоги в повномасштабній війні, ICF готова проводити на Водній арені 3-4 міжнародних змагань в рік з веслування на байдарках і каноє, CAP, веслуванні на човнах «Драконах». Це мається на увазі проведення ЧС серед дорослих, молоді, юніорів та етапів Кубку світу. Але з цією владою ми не чекаємо на зміни, скоро їх ми не побачимо. Вихід залишився один – чекати на завершення каденції, колись вона і буде. Як говорив один з класиків: «Біда нашої держави в тому, що люди, які повинні приймати таблетки, приймають закони та рішення»", - підсумував спортсмен. 

У липні 2021 року, у ТОВА заявили, що сучасний спортивний комплекс Водна арена "Тернопіль", побудована у рамках програми Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", незабаром буде готова прийняти Чемпіонат світу з веслування на байдарках і каное. Про це повідомлялося на сайті Тернопільської облдержадміністрації.

Тоді, заступник міністра молоді та спорту Ніна Уманець, відзначила, що тернопільська водна арена відповідає кращим європейським стандартам і зможе забезпечити проведення змагань на найвищому рівні.

"Цей об'єкт, коли буде завершений, не поступатиметься аналогічним місцям, які я відвідувала в Німеччині та інших країнах. Можливо, з часом нам вдасться ще більше розвинути цю локацію та створити невеличке спортивне містечко", - сказала у 2021 році Уманець.

Водна арена "Тернопіль" стане не тільки спортивною візитівкою всієї України, а й однією з найбільш привабливих туристичних локацій регіону, був впевнений у липні 2021 року голова Тернопільської ОДА Володимир Труш.

"Це місце, яке має всі перспективи стати центром водного спорту на Західній Україні. А ми, зі своєї сторони, зробимо все можливе, щоб в найкоротші терміни закінчити необхідні будівельні роботи та вже незабаром прийняти міжнародні змагання", - сказав у липні 2021 року Володимир Труш.

До слова, технічні параметри «Водної арени Тернопіль»:

Довжина веслувального каналу - 1500 м

Ширина - 120 м

Глибина - 6 м

Розмір елінгів – 60х12 м

Довжина обвідного каналу, що планується – 800 м

Ширина – 20 м

Глибина – 3 м

Готель для проживання спортсменів – 80 місць

Місткість трибун - 1000 місць

Є місце для розміщення збірних трибун на період проведення змагань.

світлини та відео водної арени "Тернопіль"

Коментарі  

+1 #4 Ярослав 07.07.2023, 20:15
Ви вже дістали зі своїми коментарями, а те, що комбайновий завод розвалили нікого не бентежить, чи вже позабували??? А те, в Тернополі тільки, но почали будувати нормальний дренаж, який по паперах ще в 91 му мав бути, це нікого не цікавить? Чи зараз саме час займатись водною ареною??? Може вам ще Дісней-лнд построїти???!!!
Скарга
+3 #3 Михайло 06.07.2023, 05:53
Проводимо всякі зустрічі, хвалимося як ми розвиваємо місто, а таку споруду занехаяти в яку вбухано стільки коштів і яка може стати візитівкою міста це дійсності не по господарськи, а також наскільки мені відомо там взагалі все у підвішеному стані. Пан Надал поверніться до цього питання по справжньому і доведіть цей об'єкт до завершення тому, що це для міста, дітей та тернополян.
Скарга
+3 #2 Валерій 05.07.2023, 22:16
Керівництво міста та області! Досить паплюжити чесноти тернополян! Щодалі то більш мразотні і ниці кульбіти! Німби людяності над вашими головами швидкими темпами атрофуються до стану кізяків. Новинарня тернполітбомонд у є бридота що тхне вузькоспеціаліз ованою сірковмісною сполукою. Фініш!
Скарга
+5 #1 Правда 05.07.2023, 20:03
Цього паразита НАДАЛА за таку бездіяльність потрібно гнати та провести дострокові вибори так як вкладати гроші в бруківку є можливість, а закінчити таку споруду аналогів якої в Україні немає. ГАНЬБА!
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ