Читайте нас в соціальних мережах

Помер перший ректор Західноукраїнського університету Тернополя

Середа, 03 травня 2023 09:30
Відійшов у вічність перший ректор тернопільського Західноукраїнського національного університету Леонід Олексійович Каніщенко.

Сумну звістку повідомили на сайті навчального закладу.

Леонід Каніщенко – український учений-економіст, педагог, громадський діяч, кандидат економічних наук, професор, заслужений працівник освіти України, радник Президента України у 2006-2008 роках.

З 1966 по 1967 рік був завідувачем Тернопільського відділення Київського інституту народного господарства, з 1967 по 1970 – декан Тернопільського факультету Київського інституту народного господарства, з 1971 по 1975 – ректор Тернопільського фінансово-економічного інституту.

Також працював радником ректора Західноукраїнського національного університету Андрія Крисоватого.

Леонід Каніщенко народився 5 січня 1929 р. в с. Буринь Сумської області. Закінчив економічний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка та аспірантуру за спеціальністю "Політична економія".

Викладацьку діяльність розпочав з 1957 р. на посаді старшого викладача політекономії Жданівського металургійного інституту. У 1959-1966 рр. – доцент Тернопільського медичного інституту. Упродовж 1966-1970 рр. – завідувач Тернопільського відділення та декан факультету Київського інституту народного господарства, від січня 1971 р. – ректор Тернопільського фінансово-економічного інституту, який створено на їх базі (сьогодні – Західноукраїнський національний університет).

У 1975 Каніщенка було переведено на роботу до Міністерства вищої освіти України. Упродовж сімнадцяти з половиною років роботи в Міністерстві пройшов шлях від начальника головного управління до заступника міністра, першого заступника міністра, виконувача обов'язків міністра.

Відповідно до Указу Президії Верховної Ради України, в 1992 р. Каніщенка було призначено академіком-організатором Академії педагогічних наук України, а в листопаді того ж року обрано віце-президентом Академії педагогічних наук України, академіком-секретарем Відділення вищої освіти АПН. Під його керівництвом було підготовлено 34 кандидати економічних наук.

У списку наукових праць професора більше як 320 публікацій, у т. ч. 29 монографій, підручників та навчальних посібників із проблем економічної теорії.

"Професорсько-викладацький колектив, працівники та студенти Західноукраїнського національного університету глибоко сумують з приводу смерті Леоніда Олексійовича і висловлюють щирі співчуття родині, близьким та друзям. Низько схиляємо голову у скорботі перед відходом у Вічність Леоніда Олексійовича. Вічна пам’ять", – зазначили в університеті.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ