Читайте нас в соціальних мережах

У Чортківському районі ліквідовують вогнище сказу

П'ятниця, 21 квітня 2023 20:30
На Чортківщині відбулася нарада щодо ліквідації наслідків розповсюдження сказу. 

За словами місцевих чиновників, випадок сказу було зафіксовано на території Мельниця-Подільської громади Чортківського району. 

Відтак, було прийнято рішення щодо ліквідації наслідків сказу задля неросповсюдження хвороби у регіоні. 

Також на засіданні протиепізоотичної комісії йшлося про здійснення заходів щодо виконання карантинних обмежень зі сказу на території Борщівської та Заліщицької громад Чортківського району.

До слова, сказ — це гостре особливо небезпечне  вірусне захворювання  усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

У медичній літературі інших країн хвороба відома як рабієс (у тварин) і гідрофобія (у людей).

У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває від 7 днів до 3 місяців, але може збільшуватися до 1-го  чи 3-х років, залежно від низки факторів:

місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом);

кількості й активності вірусу, що потрапив у рану;

віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

"Тернополяни" писали, що у місті на Тернопільщині – сказ. 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ