Читайте нас в соціальних мережах

Зупинилось серце знаного краєзнавця та журналіста з Бережанщини

Середа, 05 квітня 2023 09:15
Пішов з життя відомий поет, публіцист, краєзнавець, журналіст та редактор Василь Савчук.

Сумну звістку повідомили в обласній організації Національної спілки письменників України.

"Світла і добра людина. Його поетична збірка "Росинки з дарованих стежок" за підсумками Всеукраїнського літературного конкурсу імені Катерини Мандрик-Куйбіди увійшла в десятку кращих патріотичних книг", – зазначили у НСЖУ.

Василь Савчук народився 15 квітня 1944 року в селі Дрищеві (з березня 1946 р. – Надрічне) на Бережанщині. Закінчив філологічний факультет Львівського державного університету ім. І.Франка, і від 1972 р. по 2004 р. трудився на журналістській ниві, поєднуючи цю працю із краєзнавчими дослідженнями.

У доробку поета більше десяти книжок публіцистичних та історико-краєзнавчих творів. Найсприятливішим для його творчої праці видався вже перший рік незалежності України. У 1991-у побачила світ поетична драма "Кривавий тан", у 1993-у – публіцистична брошура "Діалог небайдужих", історичний нарис "Надрічне – село над Золотою Липою", збірка віршів "Отча вишня".

Одночасно Василь Дмитрович працював над історико-документальною кіноповістю "В ім’я Твоє" (перша книжка вийшла у 1998 р., друга – у 2000 р.). Перед тим, у 1996 р. він видав сатиричну поему "Триесірний Ґеньо з Трої" у чотирьох частинах. Повторно видання побачило світ у 1999 році, а доповнене п’ятою частиною – у 2006 році в збірці сатири й гумору "Трішки усмішки".

"Бережанщина втратила авторитетного фахівця, Людину з великої літери та прекрасної душі, відкритого і доброго серця. Усі, хто знав Василя Дмитровича, любили і поважали його за чуйне ставлення до людей, велику душевну щедрість, мудрість та оптимізм.

Не вистачає слів, щоб передати смуток та біль, який чорним крилом торкнувся не лише сім’ї, а й інших людей нашого краю", написали на сторінці Бережанського міського музею книги у Facebook.

У 2019 році Василю Савчуку присвоїли звання "Почесний громадянин міста Бережани".

СавчукВ.jpg

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ