Читайте нас в соціальних мережах

З 1 квітня більшу частину ліків на Тернопільщині продаватимуть лише за рецептом

П'ятниця, 31 березня 2023 11:30
З квітня рецептурні препарати в аптеці можна бути отримати не лише за паперовим чи електронним рецептом.

Про це повідомляють на сайті Тернопільської ОДА.

Рецептурними в Україні є близько 60% зареєстрованих лікарських засобів. Решту препаратів, які не потребують обовʼязкового призначення лікарем, можна буде як і раніше придбати в аптеці без спеціального рецепта.

"Рецептурні ліки – це лікарські засоби, які підлягають відпуску виключно за призначенням лікаря та призначаються на спеціальних рецептурних бланках", – пояснюють у МОЗ.

Цей перелік може включати антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати, у тому числі й протизаплідні, препарати для лікування артеріального тиску і серцевих хвороб, деякі антигельмінтні та антигістамінні засоби, кроворозріджуючі, антидепресанти, нейролептики та релаксанти.

За рецептом також відпускатимуть частину стероїдних ліків, заспокійливих та препаратів від болю та кашлю. 

Крім того, до рецептурних засобів відносять ліки, прийом яких передбачає регулярний моніторинг показників стану здоровʼя пацієнта та корекцію плану лікування.

"Якими б звичними та безпечними не здавалися ці ліки, їх застосування несе підвищений ризик. Неправильне вживання цих ліків може спричинити виникнення серйозних побічних ефектів, викликати залежність чи нести ризик зловживання", – додають у Міністерстві.

Щоб дізнатися, чи є конкретний лікарський засіб рецептурним, можна у його інструкції.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ