Читайте нас в соціальних мережах

Історик з Тернополя воює на передовій, а в перервах між боями пише вірші та повість

П'ятниця, 03 березня 2023 18:30
Богдан Бутковський Богдан Бутковський
Учасник російсько-української війни з Тернополя, історик Богдан Бутковський у перерві між бойовими завданнями публікує вірші у соцмережах і пише повість. Чоловік бере участь у бойових діях з 2014 року.

Він розповів Суспільному, що на наступний день після повномасштабного вторгнення російських військ, разом з товаришем їхали захищати столицю та її околиці.

У своїй повісті "Білоруський похід" автор описує сьогодення й майбутнє України та Білорусі.

"Не думаю, що зможу написати роман, тому що мені повість трохи важко писати в таких умовах. Зрештою, це спосіб передати в художній формі ідеї про геополітику, історію про те, що відчувають бійці, про плани наших партнерів, про дії наших ворогів. Знову ж таки, такої літератури дуже бракує, тому що події розвиваються досить динамічно. Як історик, як людина, яка розбирається в геополітиці впевнений, якщо б ми з поляками активніше працювали в білоруському напрямку, це принесло б нам значно швидші плоди в плані перемоги, ніж просте просування на півдні і сході України", - відзначив Богдан. 

Також Богдан Бутковський на своїй сторінці у фейсбуці публікує вірші. Каже, поезію пише з дитинства.

"Вірші – це наслідок якихось роздумів, емоцій. І, повірте, війна дуже багато роздумів і емоцій викликає. Тому, мабуть, зараз віршів стало трохи більше. Ну, знову ж таки, я зараз менше зайнятий якоюсь такою роботою. В мене досить одноманітний розпорядок дня, тому коли є можливість публікувати щось, робити щось в фейсбуці, то я використовую цю можливість", - зауважив військовий. 

36-річний чоловік воює з 2014 року. На захист країни пішов з Майдану.

"Я брав участь в подіях на Інститутській І тому, коли в мене вже була можливість взяти в руки зброю і розуміти, що я не беззбройний стану проти ворогів, то це було набагато психологічно легше. До того я в армії не служив. Коли почалося повномасштабне вторгнення, першого дня разом зі своїм побратимом Тарасом Дячуном виїхав на Київ. Ми уже зранку 25 числа були на Оболоні, робили блокпост. Згодом брали участь у зачистках в Бровароському та Бориспільському районах. Ддалі був Ірпінь. Досить такі важкі бої були в Ірпені. Побачив багато того, чого я ще не бачив у Пісках, власне кажучи, в 2014-2015 році, тому що були досить близькі зіткнення з ворогом. На той час в Пісках вже такого не було. Це вже була позиційна війна", - сказав захисник. 

На запитання, що робитиме після перемоги, Богдан Бутковський відповів:

"Багато що хочеться після перемоги, але ще в 2014 році, коли ми з хлопцями копали окоп позиції "Альпініст" у Пісках на передовій, ми домовилися, що після війни ми обов’язково приїдемо і відзначимо те, що це уже наша земля і ми перемогли, і що ворога вигнано з нашої землі. Хочеться в Крим поїхати. Хочеться поїхати на ті території, які зараз окуповані. Хочеться розвивати якийсь просвітницький проєкт, займатися пропагандою патріотизму на тих територіях, тому що інтеграція відвойованих територій буде в пріоритеті".

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ