Читайте нас в соціальних мережах

На деревах з’явились кущі: у парку на Тернопільщині розцвіла рослина-напівпаразит (ФОТО)

Неділя, 22 січня 2023 21:21
На території Національного природного парку «Дністровський каньйон» взимку цвіте омела – вічнозелена кущова рослина-напівпаразит.

 

Її ягоди зберігаються на гілках впродовж усього року. Про це Суспільному повідомила працівниця природного парку Уляна Король. 

За її словами, здалеку кущі омели на деревах нагадують воронячі гнізда.

«Це одна з найцікавіших лікарських рослин. З нею пов’язані народні прикмети та ритуали. Омела вважається сакральною рослиною у багатьох народів. Рослина ця не має кореня, а живиться за рахунок дерева-господаря. На окремих деревах їх так багато, що гілки починають всихати. Якщо не застосовувати заходів з боротьби з цими рослинами-паразитами, то середній термін життя дерева після зараження омелою становить 10-12 років. Рослина паразитує переважно на глоду, тополях, липах, каштанах, горобині, березі, акації, в’язі, груші, дубі й навіть на деяких хвойних породах», - розповіла Уляна Король.

За її словами, омела розмножується в основному з допомогою птахів.

«Плоди – кулясті несправжні ягоди білого кольору (звідки й ботанічна назва: біла омела). При контакті з омелою слід пам'ятати, що плоди отруйні й самолікування з використанням омели неприпустиме. Отруєння може статися при споживанні кількох ягід, і проявлятися у вигляді галюцинацій, уповільнення пульсу, розладів дихання, втрати свідомості. Проте птахи, а особливо дрозди, охоче їх їдять, очищають свої дзьоби від клейкого насіння на гілках дерев, залишаючи його на корі, де воно незабаром проростає. Також на цих гілках ховаються птахи», - поділилися Уляна Король.

За словами працівниці природного парку, коли дерева переходять в стан спокою, важливо вирізати сухі, поламані та пошкоджені гілки. Разом з цим слід видаляти рослини омели, щоб не допустити їхнього подальшого розмноження.

«Проста обрізка та видалення кущів омели не дасть значного результату. Нині існує лише один ефективний метод – повне видалення омели та уражених частин дерева. При масивному ураженні гілок та стовбура доцільно провести повне видалення дерева. В іншому випадку воно або висохне, або стане аварійним. Уражені омелою гілки та частини стовбура дерева, які будуть обрізані, слід спалити або вивезти для спалення у спеціальні місця. В жодному разі не можна залишати уражені гілки висихати – омела дуже довго зберігає свою життєздатність, а це може стати причиною повторного зараження», – зазначила Уляна Король.

 

8ea48aa2434ec710.jpg

3633058a42dce4dc.jpg

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ