Читайте нас в соціальних мережах

Тернополян чекає здорожчання продуктів через перехід бізнесу на генератори

П'ятниця, 06 січня 2023 17:18
Жителям Тернопільщини варто бути готовими до нового подорожчання продуктів. Втім, це не не будуть різкі стрибки цін.

 

За словами першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького, чрез відключення електроенергії, бізнес переходить на генератори, а відповідно вартість продуктів зросте.

«Підвищення цін на продукти коливатиметься на рівні близько 3 – 5%. Ми маємо декілька стратегій: одна з них – це забезпечити виробництва генераторами. Також міністерство наразі приймає заявки, зокрема, від тваринницьких ферм для включення їх у перелік критичної інфраструктури. Нам дуже важливо забезпечити електроенергією всі виробничі цикли», - наголосив Тарас Висоцький.

І хоч в більшості випадків перебоїв з електроенергією на виробництвах є доволі критичними, суттєвого його зменшення за ці кілька місяців не відбувалося.

Що стосується аграрного сектору, то аби відновити його на довоєнний рівень потрібен рік, адже він багатогалузевий. Тарас Висоцький пояснив, що все залежатиме від напрямку агросектору.

«Найшвидший цикл відновлення – в рослинництві, хоча розмінування досить складна процедура. А також у птахівництві. Але, якщо скласти всі фактори воєдино, то, на жаль, повноцінне відновлення нашого агросектору займе орієнтовно 2 – 3 роки, залежно від типу виробництва. Це якщо говорити про показники довоєнних часів,» – розповів в ефірі телемарафону заступник міністра аграрної політики та продовольства.

Варто зазначити, що попри повномасштабну агресію Росії, українські фермери в усіх куточках України, де це було можливо, продовжували польові роботи, які не зупиняються і досі.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ