Читайте нас в соціальних мережах

Дністер забруднили нафтопродуктами: що показали дослідження?!

Понеділок, 26 грудня 2022 15:59
 24 грудня, зафіксовано потрапляння нафтопродуктів у річку Дністер на території Львівської області.

За повідомленням чергового Галицької дільниці Дністровського БУВР станом на 11.00 год. 24.12 було встановлено, що поверхня річки Дністер в районі Галицького моста вкрита масляними плямами невідомого походження.

Дністровським БУВР в терміновому порядку повідомлено оперативного чергового управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації та Кризовий центр Держводагентства України.

Також надіслало попередження басейновим управлінням водних ресурсів та регіональним офісам водних ресурсів відповідних областей в межах басейну річки Дністер.

В порядку реагування, фахівці лабораторії моніторингу вод Західного регіону Дністровського басейнового управління водних ресурсів виїхали до міста Галич.

Візуальними спостереженнями було зафіксовано значне забруднення паливно-мастильними матеріалами по всій ширині річки, але найбільше в її середній частині - спостерігалася суцільна плівка сірувато-білого кольору, яка розділялася в залежності від швидкості течії і при зіткненні з природніми та штучними перепонами.

24 грудня о 12.30 годині були відібрані проби води з річки Дністер в місті Галич для проведення досліджень.

Результатами досліджень проб води встановлено концентрацію нафтопродуктів рівну 11 мг/дм3, що вище ГДК у 220 разів.

Згідно Узагальненого переліку гранично допустимих концентрацій (ГДК) і орієнтовно безпечних рівнів впливу (ОБРВ) шкідливих речовин для води рибогосподарських водойм норма становить 0,05 мг/дм3.

25 грудня спеціалістами Дністровського БУВР продовжено спостереження за ситуацією на річці Дністер в місті Галич.

При візуальних спостереженнях 25 грудня помітно значне зменшення площі забруднення, плівка паливно-мастильних матеріалів вже не суцільна, інтенсивність забарвлення нижча.

25 грудня лабораторією моніторингу вод Західного регіону Дністровського басейнового управління водних ресурсів відібрані проби води з річки Дністер в місті Галич о 09.30 год і селі Нижнів в 11.00 год.

Результатами досліджень встановлено концентрацію нафтопродуктів у місті Галич рівну 3,8 мг/дм3, в селі Нижнів - 0,52 мг/дм3, що вище ГДК в 76 разів і у 10,4 рази відповідно.

Вміст розчиненого у воді кисню в обох пунктах відбору в межах норми.

25 грудня 2022 року представники Дністровського БУВР взяли участь у роботі позачергового засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Івано-Франківської районної військової адміністрації Івано-Франківської області з приводу ситуації, що виникла внаслідок забруднення нафтопродуктами річки Дністер в місті Галич.

На засіданні було розглянуто можливість встановлення на річці Дністер спеціальних бонових загороджень для запобігання поширення нафтопродукту.

Станом на 26 грудня лабораторія моніторингу вод Західного регіону Дністровського здійснила повторний відбір проб води з р. Дністер у м. Галич та в с. Нижнів. Результати досліджень згодом.

Дністровське БУВР продовжує здійснювати постійний моніторинг за ситуацією, пов’язаною із забрудненням нафтопродуктами річки Дністер.

 

 

 

 

"Тернополяни" писали, що У Дністер потрапили нафтопродукти: рятувальники локалізовують місце забруднення. 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ