Читайте нас в соціальних мережах

"Це катастрофа", – тернопільські екологи розповіли про шкоду від викинутих батарейок

Четвер, 24 листопада 2022 11:43
Екологічна акція "Здай батарейку – врятуй довкілля!" була запроваджена Національним природним парком "Дністровський каньйон" декілька років тому.

За цей час було зібрано та доставлено на приймальний пункт понад 25 кілограмів використаних акумуляторів.

Цього року до акції долучилися учні Заліщицької ЗОШ №2. До Всесвітнього дня вторинної переробки працівники заповідника провели для школярів 4 та 5 класу тематичний урок. Дітям розповіли про шкідливий вплив відпрацьованих елементів живлення на навколишнє природне середовище та людей.

За інформацією НПП "Дністровський каньйон", щороку в Україну завозять понад 2,5 тисячі тонн батарейок. При цьому після використання вдається зібрати лише близько 1% від загальної маси. Решта 99% осідають в будинках або викидаються на звалища.

"Це справжня катастрофа. При руйнуванні герметичного корпусу елемента живлення, небезпечний вміст потрапляє в ґрунт і ґрунтові води. І тут тільки починається шкода батарейок навколишньому середовищу. Наприклад, кадмій вражає роботу кожного органу в організмі, блокує роботу ферментів, здатний спровокувати рак легень.

Слід додати, що одна батарейка забруднює шкідливими компонентами близько 400 літрів води і 20 квадратних метрів ґрунту. В Європі існує всього два заводи, які здатні переробляти батарейки. Це відбувається через дорожнечу переробки. Саме тому більшу частину з них відправляють на безпечне захоронення", – зазначили екологи заповідника.

Акція "Здай батарейку – врятуй довкілля!" – безстрокова. Вона здійснюється у рамках муніципальної програми поводження з відпрацьованими батарейками у Заліщиках.

"Не викидайте батарейки просто так і не зберігайте їх у квартирі. Це нехай і маленькі, але дуже небезпечні вироби", – закликають у заповіднику.

316409633_471483535086829_9135154686463119495_n.jpg

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар