Читайте нас в соціальних мережах

Тернополянам варто бути готовими до подорожчання продуктів

П'ятниця, 04 листопада 2022 17:17
В час війни мешканці Тернопільщини не стали заробляти більше, а дехто і взагалі втратив роботу. Ціни на продукти піднялися, та й це, кажуть експерти, ще далеко не кінець.

 

За словами аналітика Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Павла Мартишева, повномасштабна війна, ціни на паливо, порушення логістики, курс гривні щодо долара та перебої у енергетиці. Всі ці події і є причиною здорожчання продуктів. Так, до кінця року вартість продуктового кошика зросте ще до 10%.

«Коли ми отримали оцю ситуацію з електроенергією, ймовірність здорожчання цін на продукти зросла. І це посилилося в першу чергу для тих харчових продуктів, у собівартості яких висока частка електроенергії. Для яких саме? Це оброблені харчові продукти – хліб, молочні продукти, кондитерська промисловість, м’ясні продукти. Через ймовірні перебої з електрикою на заводах може здорожчати також і соняшникова олія. Це попри те, що у нас є новий врожай соняшника», – розповідає Павло Мартишев.

Та й овочі, ймовірно, теж зростуть у ціні, адже їх найбільше везли з півдня Запорізької області та Херсонщини. А через окупацію зеленої вітчизняної продукції на прилавках вже значно поменшало. Натомість, у магазинах з’явилося чимало імпортних овочів за вищою ціною.

«В середньому продукти можуть здорожчати на 7%, максимум на 10%. Зараз ще оця ситуація з зерновим коридором. Якщо він піддасться колапсу і в нас не буде експорту – це негативно для гривні. Відтак вона піде вниз, і ціни будуть зростати ще більше», –  вважає аналітик.

На зростання цін може також вплинути порушення процесу виробництва і переробки продукції. Тобто, через відсутність електрики підприємства будуть простоювати – це означає, що буде менше продукції. Менше продукції – вищі ціни.

«Така ситуація може створити деяку паніку серед населення, підвищить інфляційні очікування, і люди будуть бігти скуповувати консерви та гречку. І тим самим ціна підвищуватиметься. Загалом, відсутність  електроенергії вплине на всі сектори економіки», – розповідає Павло Мартишев.

Та, кажуть експерти, попри здорожчання, нині можна і зекономити на продуктах. Зокрема, українцям радять більше купувати на ринках, адже домашня продукція мало залежить від інфляції та курсу долара. Ще один ефективний метод не витрачати великі гроші на продукти – звертати увагу на різноманітні акції у супермаркетах. Мовляв, часто у разі перебоїв електрики, мережеві магазини намагаються продати населенню продукти, які швидко псуються. До того ж, за привабливою ціною.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ