Читайте нас в соціальних мережах

У Тернополі стародавні двері демонтували без погодження (відео)

Середа, 19 жовтня 2022 11:16
З'ясувалося, що ресторатор Петро Заставний демонтував стародавні двері з будинку у Тернополі за адресою - Олени Кульчицької, 5 і замінив їх на нові сучасні без погодження з відповідними структурами. 

"Та незначна кількість архітектурних пам'яток, яка залишилася у Тернополі, вона руйнується через невігластво. Тернопіль переживає дуже велику кризу - я б назвав це розвалом суспільного полотна. Дуже простими маркерами, в якому стані є місто - це пам'ятки, архітектура, культура ну і власне фасади будинків. За це дуже боляче. Приємно, що тернополяни відгукнулися на те, що сталося з дверима, їх демонтували з будинку на вулиці Кульчицької, 5. , - розповів Тарас Циклиняк, краєзнавець. 

Згідно документів, будинок у Тернополі, на вулиці Кульчицької, 5 - це пам'ятка культури місцевого значення і змінювати його зовнішній вигляд можна тільки з погодження відповідних контролюючих органів. 

Та як з'ясувалося, Петро Заставний за жодними погодженнями чи дозволами не звертався, а двері замінив на свій розсуд. 

"Законодавство передбачає, що спочатку треба зробити науково-проектну документацію на певний вид робіт, чи це реставрація будинку, чи навіть заміна дверей, має бути обгрунтовано цієї документацією. Ця документація проходить експертизи і проходить погодження в Державному органі охорони культурної спадщини", - повідомив Ярослав Пелехатий, головний спеціаліст з питань охорони культурної спадщини ТОВА. 

Двері замінили без погодження. 

Від коментарів для місцевого телеканалу, ресторатор Петро Заставний відмовився.

Детальніше у сюжеті Суспільного. Тернопіль. 

"Тернополяни" писали, що Тернополяни обурені: сім'я Заставних демонтувала історичні двері, відкриваючи магазин одягу (фото).

Поверніть двері: жителі Тернополя звернулися до Заставного, а він послав їх нах*й (фото, відео).

Нові двері дають можливість бізнесу працювати, - Заставний виправдався за демонтаж історичної спадщини Тернополя.

Додати коментар