Читайте нас в соціальних мережах

Частина парафіян покидає храм: подробиці будівельного скандалу на «Східному» у Тернополі

Понеділок, 03 жовтня 2022 17:25
Попри війну, у Тернополі набирає обертів будівельний скандал. Цього разу в епіцентрі земельних махінацій опинилася… святиня.

Нагадаємо, йдеться про Церкву Пресвятої Трійці УГКЦ, що на стику вулиць Чайковського, Малишка та Слівенської.

На зеленій зоні поруч із храмом декілька тижнів тому вирубали усі зелені насадження. Церковну землю огородили височезним парканом і розпочали будівництво.

Та не нової святині чи поминальної каплиці, на яку так довго чекали парафіяни, а – масштабної багатоповерхівки (!) Площа забудови становитиме 1795,41 на площі ділянки 0,5265 га.

Замовником «благословенного будівництва» стала Парафія Української Греко-Католицької Церкви Пресвятої Трійці Тернопільсько-Зборівської Єпархії та обслуговуючий кооператив «Слівен 21».

Найцікавіше те, що цих пів гектара землі релігійна громада отримала від міської ради для будівництва церкви чи інших церковних споруд. Тривалий час прихожани планували розширювати парафію, однак в настоятеля храму, схоже, вже давно назрівала інша ідея.

Місцеві мешканці обурені, адже факт будівництва багатоповерхівки від них приховали. Люди вимагають пояснень у пароха церкви Іллі Довгошиї, а натомість отримують запевнення, що все «йде за планом». Саме він зібрав понад 400 підписів в підтримку будівництва, але жодного разу не розповів про його масштаби, кажуть містяни.

Серед парафіян Церкви Пресвятої Трійці УГКЦ – відомі тернополяни, які народилися та виросли поруч із храмом. Вони категорично проти будівництва багатоповерхівки і кажуть: мільйони за цю інвестиційну угоду осядуть у чиїхось кишенях.

«Новина, мов холодний душ»

Знаний у Тернополі боксер Володимир Шнуровський розповів «Тернополянам», що цей храм для нього мав сакральне значення. Тепер чоловік не бажає відвідувати богослужіння, які проводить священник-бізнесмен.

– Ця церква для мене завжди була по-особливому духовним місцем. Там я брав шлюб, хрестив дитину, хоронив бабцю та діда, щонеділі усією сім’єю ми відвідували богослужіння. Храм будували руками наших дідів, наших батьків. Кілька тижнів тому я побачив на церковній землі будівельну техніку та високий паркан, а на інформаційному стенді було зазначено, що скоро там з’явиться висотка. Для мене ця новина була, мов холодний душ. Сусіди розповіли, що теж нічого не чули про початок будівництва, – поділився Володимир Шнуровський.  

Чоловік каже, невдовзі паспорт будівлі приховали, злякавшись громадськості.

– Ми з сусідами одразу звернулися за поясненням до отця Іллі, але досі їх не отримали. Він був давно в курсі,  бо приготування до будівництва тривали вже понад пів року. Громаду ніхто повідомив. Щонеділі я ходжу до церкви, але про ніяке будівництво не йшло й мови. Багато людей не знають, як тепер іти в цей храм. Хтось йде на богослужіння на бульвар Данила Галицького, хтось – в Катедру, – підкреслив Володимир Шнуровський.

Боротьба на двох фронтах

Ще один парафіянин Церкви Пресвятої Трійці УГКЦ – депутат Тернопільської обласної ради Олег Любінський. Зараз чоловік боронить Україну від російських загарбників. Попри те, що Олег Євгенович на фронті, він регулярно спілкується із сусідами й переймається питанням свавільного будівництва на церковній землі.

Олег Любінський наголошує, він категорично проти зведення багатоповерхівки.

 – Майже 30 років тому ми з батьком долучалися до будівництва цієї церкви. Разом із сусідами розвантажували цеглу, часто давали пожертви, аби храм розвивався. До війни я регулярно ходив до церкви, але зараз, на жаль, такої можливості не маю, бо вже пів року перебуваю на фронті. Нещодавно до мене зателефонували сусіди і кажуть: «Олег, ти знаєш, що відбувається? На території зеленої зони зводять багатоповерхівку». Я був шокований. Колись з парохом Іллею ми обговорювали, що побудуємо на цьому місці. Я пропонував дитячий спортивний майданчик, де б маленькі парафіяни змогли корисно провести вільний час. Однак тоді священник не охоче сприйняв мою пропозицію, пригадує Олег Любінський. 

Військовослужбовець наголошує, парафіянам досі ніхто не показав інвестиційну угоду про будівництво. Повернувшись додому з передової на два дні, Олег Любінський звернувся до Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ.

– Я запитав владику Василя Семенюка, чому на церковній землі будують висотку. На це він мені відповів: «А ви чому сюди прийшли? Питайте свого священника і з ним все вирішуйте». Ці люди не готові навіть розмовляти про будову. Це ще одне підтвердження того, що справу шито білими нитками. Величезна багатоповерхівка «зажене» наш район у колапс щодо комунікацій. Каналізація, вода, світло – усе розраховано на приватний сектор. Такого навантаження наш масив не витримає, пояснив Олег Любінський. 

Поки одні на війні, інші – прокручують махінації

Захисник припускає, що розпочали будівництво у час війни, аби скористатися забороною на проведення мітингів.

– Думаю, усе почалося саме зараз, бо багато активних людей з прилеглих вулиць боронять Україну від окупантів – я, Тарас Пастух, Марія Чашка. Поки ми зі зброєю в руках стоїмо на передовій, вони там, в Тернополі, прокручують земельні махінації, – додав Олег Любінський. –  Я категорично проти такого будівництва. Ми з сусідами зробимо усе, щоб та багатоповерхівка не з’явилася. Що ми залишимо своїм дітям? Наша парафія має розвиватися та розбудовуватися, бо кількість парафіян збільшується.

Що будують – «конфіденційна інформація»

Парафіяни надіслали на ім’я церкви колективне звернення з вимогою надати копії документів, що стосуються будівництва. Натомість парох Ілля Довгошия заявив, що надати їх не може, бо інформація є «конфіденційною».

– У відповідності до наказу парафії запитувана Вами інформація віднесена до інформації з обмеженим доступом, як конфіденційна чи службова інформація. З врахуванням цього парафія не може надати Вам таку інформацію, йдеться у відповіді церкви на колективне звернення. 

Зараз на території будівництва цілодобово перебувають працівники приватної охоронної фірми. Мабуть, аби «захищати» церковну землю від парафіян.

Що кажуть в міськраді

У Тернопільській міській раді зазначили, що мерія прийняла рішення від 21.08.2020 року No 7/54/156, яким затвердила даній релігійній організації проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,5265 га для розширення території під будівництво комплексу храмових споруд та парафіяльних, житлових та громадських споруд за адресою вул. Чайковського, Малишка, Слівенська.

– Земельна ділянка площею 0,5265 га (кад. номер 6110100000:08:017:0055) за адресою вул. Чайковського, Малишка, Слівенська надана в постійне користування вищевказаній релігійній організації, зазначене право користування земельною ділянкою зареєстровано відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Дозвіл на виконання будівельних робіт видано Державною інспекцією архітектури та містобудування України та зареєстровано на Порталі державної електронної системи у сфері будівництва, – повідомили у Тернопільській міській раді.

На сайті міської ради, відповідно до внесених змін, можна простежити цікаву інформацію. Спершу земельну ділянку надавали для «будівництва комплексу храмових споруд за адресою вул. вул. Чайковського, Малишка, Слівенська». Згодом вносять зміни: «для розширення території під будівництво комплексу храмових споруд та парафіяльних, житлових та громадських споруд за адресою вул. Чайковського, Малишка, Слівенська».

«Я коментарів вам давати не буду!»

Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ у відповідь на запитання журналістів «Тернополян» була небагатослівною.

Прессекретар Олег Харишин спершу відмовився давати коментар у телефонному режимі. Зустрітися наживо з журналістами він також не захотів.

Я не можу дати коментар, бо я не представляю цю парафію. Це справа самої парафії. Я коментарів вам давати не буду. Тим більше в телефонному режимі, вибачайте! Це є справа тої громади. Звертайтеся до місця, знаєте юридичну адресу. Є керівники, нехай вони коментують, відповів Олег Харишин. 

«Хто не знав – то їхня справа!»

Опісля журналісти звернулися за коментарем до настоятеля храму Пресвятої Трійці м. Тернополя о. Іллі Довгошиї. Він підтвердив, що будівництво ведеться, але пояснювати що-небудь відмовився.

На питання, чи будують багатоповерхівку на території церкви Ілля Довгошия відповів: «Ні, не на території церкви. Як на території церкви?!». А згодом додав:

«Є така ситуація, але не так, як вона виставляється. Багатоповерхівка зводиться! Ми робили збори. Ні все ж таки люди знали! Хто не знав – то їхня справа. Я не буду давати коментарі, бо я не знаю хто ви є, щоб не було перекручувань інформації» (прим. авт. На початку розмови журналістка представилася і повідомила мету дзвінка).

«Інвестиційну угоду було озвучено», – інвестор

Один з інвесторів Віктор Козелко каже, під час зібрання парафіяльної ради людям було озвучено технічні характеристики будинку та умови інвестиційної угоди.

– Є підписи понад двохста осіб про те, що вони «за» будівництво житлового будинку, які отець Ілля Довгошия збирав ще два роки тому. Вже після того, коли вивісили паспорт будівлі та обгородили територію, ми зустрілися з парафіянами, щоб дати відповіді на усі питання. Розповіли їм, що будемо робити і що отримає парафія. Інвестиційною угодою передбачено, що церква отримає житло для священнослужителів, також ми збудуємо поминальну будівлю, альтанку і проведемо благоустрій території, – розповів Віктор Козелко. 

Щодо колапсу з комунікаціями, то інвестор називає такі побоювання людей безпідставними.

Якщо вдатись в деталі, то будівництво нового комплексу додатково покращить комунікаційні мережі й для сусідніх будинків. Ми виконаємо перенос водогону із заміною на якісні поліетиленові труби, замінимо вуличну каналізаційну мережу, також оновимо тротуар та існуючу зупинку, поновимо високовольтний кабель на понад 2 км, що покращить мережу, зазначив Віктор Козелко. 

Наразі люди організували збір підписів. Вони вимагають розірвати інвестиційну угоду між церквою і забудовником. Також у суботу, 24 вересня, тернополяни зібралися на мирний мітинг проти будівництва, але парох до них не вийшов.

IMG 6118

Далі буде…

"Тернополяни" писали, що Військовий ЗСУ просить митрополита УГКЦ зупинити незаконне будівництво багатоповерхівки у Тернополі.

«Бізнесмени у рясі»: воїн ЗСУ закликає зупинити будівництво багатоповерхівки на території церкви у Тернополі.

У Тернополі люди вийшли проти «благодатної» багатоповерхівки, яку будують в таємниці від парафіян (фото).

Тернополяни, які борються із скандальною забудовою на території церкви, зустрінуться з Главою УГКЦ.

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар