Читайте нас в соціальних мережах

Майстри відновили замки та зробили нові ключі: у Тернополі розповіли деталі ремонту 114-річних дверей Катедри (фото)

Середа, 28 вересня 2022 19:00
26 вересня, майстри з сусіднього Івано-Франківська встановили відремонтовані 114-річні двері Катедрального собору, які 23 квітня цього року розтрощила водійка "Ауді". 

"Тернополяни" писали про встановлення відремонтованих дверей. 

Сьогодні науковці повідомили про історію виготовлення та встановлення цих історичних дверей. 

Як з'ясувалося, рама була повністю пошкоджена, майстри змушені були всі завіси висверлювати і знімати, домкратом, спеціальною приспособою вирівнювати рами. Рами складні, вони зроблені з двох кутників, які кріпляться між собою.

"Ми знайшли дані, що ці двері на початку ХХ століття, в 1908 році, зробив тернопільський майстер Станіслав Асенко. На дверях встановлять табличку з авторством та роком виготовлення дверей. Із власної ініціативи майстри відновили нові замки та зробили нові ключі, які майстри подарують храму, - йдеться у дописі Тараса Циклиняка, українського краєзнавця та екскурсовода.

Поки франківські ковалі монтували двері небайдужі краєзнавці поділились цікавою інформацією про тернопільського коваля, який ці двері власне і виготовив.

Звали його Станіслав Асенько, майстерня знаходилась на вулиці Святоіванівській (назва за австрійських часів), тепер Грушевського - це зовсім поруч з Катедрою, де встановлювали відреставровані двері. Майстер був членом товариства ремісників Gwiazda, в 1956 р. на місця будинку, де воно діяло побудували школу № 3.

Долучався до ковальських виробів і в інших будівлях старого Тернополя - єзуїтського костелу, парафіяльного костелу (стояв раніше на місці ЦУМу).

В 1906 р. для польського освітньо-культурного товариства «Народних шкіл» його майстерня виготовила обладнання криниці, а також виконували замовлення магістрату з виготовлення табличок з назвами вулиць.

Причетний також до будівлі тернопільського вокзалу, точніше його першого варіанту, збудованого в 1903 році у стилі віденського сецесіону, проект якого розробило технічне бюро Міністерства залізниць у Відні під керівництвом Баудіша (франківчанам прізвище цього архітектора має бути відомим, бо цей самий пан проектував у Станиславові у 1894 році дирекцію залізниць - тепер головний корпус медуніверситету).

"Тернопіль, бажаю продовжувати в цьому ж дусі і не зупинятися з порятунком спадщини! В цьому місті вже є два класних приклади з дверима - металеві в церкву та дерев'яні, врятовані минулого року зусиллями ініціативи Збережемо старовинні двері на Опільського та її натхненниці Luska Drozzd. Давайте надихати одне одного! Якщо завтра не гахне, то в нашій державі ще купа всього треба буде зберегти", - відзначила Марія Козакевич, голова організації у NGO "Intellect UA".

 

 

 

 

Додати коментар