Про знахідку в лісах Підгаєччини написали місцеві жителі - Сергій Штай, Ніна Банах та Мирослава Богуцька.
"Рідкісну знахідку подарував мені ліс 11 вересня цього року - дивовижного гриба, неподібного на всі інші, які я досі бачила, стрічала за свого життя, подібного з виду на яскраву морську зірку, барвисту квітку, каракатицю чи восьминога. Перше враження - незвичне, трошки моторошне і страшнувате, таке щось казкове, інопланетне, але надзвичайно цікаве, - відзначила Мирослава Богуцька. - Дивне пелюстя рожевувато-червонуватого кольору, як щупальця або пальці, що розпускаються, як спрут, поцяцьковане різними мухами і комахами, що прилипли до слизу, що покриває тіло гриба, і мабуть, своїм неприємним запахом, з асоціацією тухлятини, принаджує їх".
В народі такий гриб називають ''пальцями диявола'', а наукова його назва - квітохвісник Арчера.
"Це моя перша зустріч в живій природі з таким незвичайним грибом. Знахідку подарував молодий грабовий ліс на невисокій горі. Зрозуміла відразу, що - гриби, їх було троє на галявині, тільки нічого не відала про таке чудо", - відзначила жінка.
У коментарях до посту мешканці Підгаєччини відзначили, що також зустрічали рідкісний гриб.
"І я такого знайшов, в лісі біля "Алеї слави", - відзначив Сергій Штай.
До слова, офіційно цей гриб має назву - Антурус Арчера ( лат. Clathrus archeri ) - вид грибів роду Решіточник ( лат. Clathrus ) сімейства Веселкових . Відома народна назва Пальці Диявола.
Та не дивлячись на жахливий і противний вид цього гриба, він все ж є їстівним, але ті, хто його скуштував, кажуть, що смак і запах такий же огидний, як і зовнішній вигляд.
Його можна вживати в їжу лише в тому випадку, якщо людина потрапила в таку ситуацію, що їсти нічого, крім цього гриба. Але якщо життя дозволяє харчуватися нормальною їжею, то пальці диявола не потрібно навіть пробувати.
Взагалі це гриб дуже рідко потрапляє на очі.
Коли він цвіте, то лякає людей зовнішнім виглядом і запахом, схожим на собачий кал. Тим, хто намагався спробувати на смак пальці диявола, довелося тривалий час налаштовуватися на це, оскільки лякав зовнішній вигляд і запах зниклого м'яса. Крім цього, на щупальцях присутній до жаху противна слиз, що прилипає до рук.
Але все ж знайшлися такі люди, любителі гострих відчуттів, яким вдалося приготувати з нерозпущеною яйця блюдо. За їх розповіді, він має нудотний смак, але цікаве відчуття від цього залишилося надовго.