Читайте нас в соціальних мережах

Мешканцям Тернопільщини розповіли, як діяти в разі аварії на атомній станції

Субота, 27 серпня 2022 19:15
Найбільша атомна електростанція в Європі, що розміщена в містечку Енергодар, досі захоплена російськими окупантами.

На територію Запорізької АЕС росіяни завозять все більше військової техніки, шантажуючи весь світ ядерною катастрофою.

Якщо там відбудеться вибух, він буде вдесятеро більшим ніж у Чорнобилі, повідомляє Чортківська міськрада.

Мешканцям Тернопільщини дали рекомендації, що робити в разі радіаційної аварії.

Перші дії

Зайдіть в укриття, підвал або в середину будівлі. Найкраще триматися якомога далі від стін і даху будівлі, адже там осідає радіоактивний матеріал. Заберіть всередину домашніх тварин.

Закрийте та заблокуйте всі вікна та двері в приміщенні, не підходьте до них без нагальної потреби. Зробіть кількаденний запас води у герметичних ємностях. Продукти загорніть у плівки та покладіть їх у холодильник чи шафу.

Підготуйте маску, респіратор або ватно-марлеву пов’язку для захисту органів дихання. Стежте за повідомленнями від рятувальників ДСНС, поліції, місцевої влади.

Найнебезпечніші місця

На вулицю виходити можна лише за нагальної потреби, одягнувши респіратор, плащ, гумові чоботи та рукавички. Не роздягайтеся на вулиці, не сідайте на землю, не купайтеся у відкритих водоймах.

Після повернення в укриття, необхідно обережно зняти верхній шар одягу, помістити його у пластиковий пакет або герметичний контейнер та тримати подалі від людей і домашніх тварин. Решту радіоактивного пилу варто ретельно вимити в душі або під проточною водою з милом та шампунем.

Вода та їжа

Воду потрібно брати лише з перевірених джерел. Допоки рятувальники чи влада не повідомлять про безпеку водопровідної води, її не можна вживати.

Щодо харчування, то безпечною вважається лише їжа, яка зберігалася в холодильнику або морозильній камері, чи містилася у герметичному контейнері (консерви, банки, пляшки, коробки тощо).

Йодопрофілактика

Препарати стабільного йоду здатні запобігти або знизити поглинання дози в щитоподібній залозі. Дорослі мають приймати по одній таблетці (0,125 г) йодистого калію протягом 7 днів, діти віком до 2-х років – частину таблетки (0,04 г).

За відсутності йодистого калію у МОЗ радять використовувати йодистий розчин: три-п’ять крапель 5% розчину йоду на склянку води, дітям до двох років – 1-2 краплі.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ