Читайте нас в соціальних мережах

Тернопільські медики б'ють на сполох і закликають вакцинувати дітей

П'ятниця, 05 серпня 2022 15:21
За 6 місяців 2022 року в Україні рівень охоплення щепленнями дітей - нижче 40%. Тенденція загрозлива в тому числі і на Тернопіллі.

У Центрі громадського здоров'я такою ситуацією занепокоєні, адже  за цими розрахунками, до кінця року не вдасться досягти позначки для формування колективного імунітету. Тож батьки мають надолужити пропущені щеплення дітей. За рекомендаціями ВООЗ для безпеки громади та дітей рівень охоплення щепленнями повинен бути щонайменше 95%.

Так, у ЦГЗ констатують, що російська агресія спричинила чимало перешкод для медичної системи: збій логістики, відсутність електропостачання, бомбардування медичних закладів, стихійна евакуація населення тощо. І що в сукупності ці фактори призвели до низьких показників охоплення щепленнями. Зокрема, за 6 місяців 2022 року з усіх дітей до 1 року лише:

29,7% отримали свої дози щеплення проти туберкульозу;
23,1% отримали свої дози щеплення проти вірусного гепатиту В;
33,9% отримали свої дози щеплення проти дифтерії, правця та кашлюку;
36,4% отримали свої дози щеплення проти хіб-інфекції;
33,3% отримали свої дози щеплення проти поліомієліту.
Дані з Луганської та Донецької областей відсутні через активні бойові дії спричинені повномасштабною війною росії проти України. Херсонська, Харківська та Запорізька області надали інформацію частково, додали у Центрі.

"Інфекційні захворювання нікуди не зникають. Війна в країні може лише сприяти їхньому розповсюдженню. Будь-яке переривання планової імунізації, навіть на короткий період, призведе до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій. У нас в країні вже є спалах поліомієліту. Ймовірність спалаху кору досить висока", - зазначили у ЦГЗ.

Відтак, батьки маленьких дітей, які пропустили щеплення, за повідомленням, — мають звернутися до свого педіатра або сімейного лікаря та спланувати візит для їх надолуження. Для внутрішньо переміщених людей не потрібно укладати нову декларацію з лікарем. Достатньо просто прийти до медзакладу. Вакцинацію зроблять безоплатно, а дані про щеплення одразу внесуть у єдину електронну систему охорони здоров’я. За бажанням, батьки можуть узяти довідку про зроблене щеплення. Тож жодних фінансових чи бюрократичних перешкод немає.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ