Читайте нас в соціальних мережах

У Тернополі вулицям Танцорова та Живова повернуть історичні назви

Неділя, 05 червня 2022 08:25
У Тернополі планують перейменувати 13 вулиць, що мають радянське або російське походження.

Двом з них – Живова і Танцорова – хочуть повернути історичні назви: Торговиця і Старий Поділ.

Що передувало. З початком повномасштабного вторгнення в українських містах почали активно завершувати процес декомунізації. Тернопіль не залишився осторонь. У місті вирішили переназвати 13 вулиць.

Які назви пропонують присвоїти?

Танцорова – Старий Поділ. Південно-західна низинна частина старого міста, що прилягала до надсеретянських боліт, тягнулася долом на південь від Надставної церкви. Згодом утворилися вулиці Подільська Нижча і Подільська Вища, які тягнулися майже паралельно. Поділ заселяли люди різних національностей і занять – переважно ремісники, поденні робітники і міщани-хлібороби.

В описі міста, складеному комісаріатом поліції міста Тернополя наприкінці 1920-х років, у четвертій дільниці міста (Поділ і прилеглі вулиці) проживало близько 80 % євреїв – торговців птицею, кіньми, прядивом та іншими товарами.

Живова – Торговиця. Історична назва вулиці, відома ще за часів Австро-Угорщини. Містить згадку про її торгівельне минуле.

Як повідомили у міській раді, громадське обговорення щодо перейменування цих вулиць триватиме до 30 червня. Висловити свою думку щодо нових назв можна через портал "Електронні консультації та обговорення" за посиланням.

Про перейменування інших вулиць – у попередньому матеріалі "Тернополян".

ОСТАННІ НОВИНИ

Коментарі  

0 #1 Mykhaylo Petryk 07.06.2022, 18:46
Це дуже добре, що Тернопіль повертає історичне минуле, позбуваючись старих радянських назв. На мою думку, слушним було б ще переназвати одну із таких вулиць з назвою цієї доби на честь Юрія Горліса-Горсько го, старшини Армії У.Н.Р., активного учасника визвольних українських змагань,автора "Холодного Яру", завдяки якому виховалось не одне покоління українських патріотів
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ