Читайте нас в соціальних мережах

Тернопільські волонтери відправили військовим півтори тонни енергетичних батончиків

Субота, 14 травня 2022 20:30
У Тернополі волонтери виготовили та передали українським бійцям півтори тонни енергетичних батончиків.

Солодощі виготовляють батончики з перших днів війни, розповіла координаторка цієї ініціативи, волонтерка Марія Гап`юк.

"У четвер почалася війна, а в суботу в обід ми запрацювали. Трохи сухофруктів було у мене вдома. Я зазвичай купувала у приятельки сухофрукти і на ту партію ми з чоловіком собі приблизно порахували, скільки чого треба, бо інгредієнти були нам відомі. Ми докупили ще одну електричну м`ясорубку, бо дві, які у нас були з 2014 року – уже погано працювали. Ми почали і перші рази було дуже багато людей, охочі долучитися, бо всі хотіли щось робити", – каже Марія Гап`юк.

За словами жінки, продукти для енергетичних батончиків приносили люди. Також волонтери купували їх за власні кошти, пише Суспільне.

"Спершу приходило багато пластунів, старших юнаків, приходили дівчатка, мої приятельки і знайомі, які з нами працювали у 2014 – 2015 роках. Чим довше триває війна, тим рідше люди мають можливість приходити. Багато хто знову почав працювати, а цей процес у нас займає доволі багато часу. Якщо ми стартуємо об 11-ій годині, то 15.00-16.00 – завершуємо. На початках ми працювали щодня, потім три рази в тиждень, іноді чотири. Зараз два або один. Але, з досвідом у нас збільшилася кількість того, що ми можемо виготовити за одну партію".

Марія каже, енергетичні батончики виготовляють у неї вдома.

"Отже, ми ставимо три електричні м`ясорубки, у нас є сім мисок і пакети, у яких робимо суміші для перемелювання. Дуже важливо розуміти скільки й чого додати. Не можна взяти рецепт і його щоразу однаково використовувати. Для того, щоб наша праця була швидка і зручна – користуємося рукавичками. Нам із Сполучених Штатів передавали рукавички, в яких ми ліпимо кульки. Є дівчатка, які швидко обмочують кульки в меленому кунжуті, формують в тарілочці з кульки сам батончик і пакують".

Смаколики передають військовим у різні точки передової. Найкраще вони підходять бійцям, які не мають можливості готувати їжу.

"До батончиків входять родзинки, чорнослив, курага, журавлина, соняшник, арахіс, мед, горіхи, сушеня, шоколад. Коли людина споживає цю суміш – вона має багато поживних речовин і енергії. Пакуємо їх у харчову плівку, відповідно, людина може з`їсти частинку, а решту собі залишити на потім. Вони такого розміру і форми, що зручно поміщаються у нагрудній кишені, в підсумники, у кишені на штанах", – розповіла волонтерка Марія Гап`юк.

За її словами, енергетичні батончики мають великий термін зберігання. Раніше на них ще клеїли наліпки, але відмовились від цього, бо це робить процес виготовлення значно довшим.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар