Читайте нас в соціальних мережах

"Нас хочуть зганьбити", - підозрюваний у розкраданні волонтерських грошей Іван Козак у Тернопільському міськрайонному суді (відео)

Четвер, 12 травня 2022 13:28
Братів Івана та Андрія Козаків з міста Ланівці, що на Тернопільщині, які мали власний благодійний фонд, підозрюють у присвоєнні мільйонів, які люди передавали на потреби військових. 

Сьогодні, 12 травня, у Тернопільському міськрайонному суді обирають запобіжні заходи для братів Козаків.

Волонтерів звинувачують у привласненні грошей, які вони збирали у простих людей на потреби ЗСУ, натомість частину допомоги вони забрали собі і на благодійні внески купили елітні авто, дорогі мобільні телефони, а решту грошей - перерахували на рахунки у банку. 

Прокуратура вимагала - тримання під вартою на 60 діб, без іншого альтернативного запобіжного заходу. 

А якщо і внесення застави, то не менше 1 млн грн.

"З'являтися до суду та слідчого на вимогу, утриматися покидати місце проживання, а також утриматися від спілкування зі свідками та вилучити закордонний паспорт", - наголосив прокурор. 

Адвокат наголосив, що його довіритель Іван Козак не планує переховуватися від слідства та не планує спілкуватися зі свідками.

Також Іван Козак раніше уже був судимий, тоді до нього застосували заставу, і заставу йому повернули. 

За словами адвоката, розмір застави тяжкого злочину не може перевищувати 80 розмірів прожиткових мінімумів працездатних осіб.

"Мій підсудний одружений, має малолітню дитину, має постійне місце проживання, малолітня дитина вдома, дружина за свій рахунок змушена сидіти вдома, пропоную обрати запобіжний захід - домашній арешт, - наголосив адвокат Івана Козака. - Або домашній арешт, або застава, розмір застави - 1 мільйон то є надуманий. Прошу долучити довідку, що дружина - Козак Лілія Василівна працює в ВАТ "Тернопільобленерго". Мій довіритель займається волонтерською діяльністю та підприємницькою діяльністю. Відмовити клопотання". 

Також у залі суду адвокат наголосив , що Козак Іван Васильович має 12 грамот - подяк від військових та орден за свою волонтерську діяльність.

"Мені соромно стояти в цей час перед вами, перед журналістами і що мене звинувачують в такому ганебному злочині. 21 авто з початку війни мною було відвезено в зону бойових дій. Мій рідний брат - Козак Андрій Васильович мав свою сторінку у Фейсбук довгий період часу. 25 лютого мені подзвонив і спитав чи можна щось допомогти, я поїхав до військових, мені писали від того дня, я возив ключі, мінеральну воду, печиво, все, що треба, всі гроші, які мені скидав Андрій я витрачав на допомогу військовим, є чеки, я чеки всі Андрію передавав. Мене з 24 лютого майже не було вдома через що були сварки з дружиною. Якщо ми купляти автомобілі на передову, гнали два, в одному верталися назад, залучали не тільки брата , а й батька. Щодо автомобіля "Range Rover" я купляв за власні гроші це авто, а не за благодійні кошти. Я був в Тернополі я купляв цей автомобіль, - пояснив Іван Козак, підозрюваний. - Ці авто, які у нас вилучили , зокрема "Хюндай" та інше авто ми сьогодні мали передавати на передову. Щодо "Ауді Q-5", то це авто куплене за мої особисті кошти, я вже давно хотів його собі купити. Якщо ви знайшли футболки і 4 тепловізори у мене вдома, ми збиралися передавати хлопцям на передову, у мене немає складів, ми працювали як фізичні особи. Моя роль була така - знайди машину, привези - віддай. Я так і робив. Усі речі зберігалися у мене вдома, бо в мене немає складів. Багато людей дзвонили до Андрія, і казали, що треба - залишали запит, тоді ми везли чи передавали допомогу. 34 200 доларів, євро, стерлінги в мене вдома не були виявлені, в мене ніякі гроші не були виявлені, я не збирав ніякі гроші, я домовлявся з продавцями за покупку авто, всі хотіли в доларах розрахунки, я знаходив авто, домовлявся за покупку і Андрій перекидав гроші. Нещодавно "Тойоту RAV-4" ми передали на передову, і на цю машину частину грошей мені передав тато моїх заощаджень. Ці долари, які ви знайшли, вони не ховалися по підвалах, вони такі самі гроші як на рахунках". 

Кошти, які є на рахунках у братів Козаків, за словами Івана, планували витратити на придбання авто для військових, просто не встигли. 

"Невже ви думаєте, що я дурний, купував авто, і не ставив на себе, а тут купив "Ауді" і поставив на облік на себе", - відзначив Іван Козак, підозрюваний. - Андрій розмовляв з дружиною і сказав їй, що я, тобто Іван - конячка і просто пашу, і він сказав, що мені платить, але я не отримував від нього ніяких грошей. І попереднє кримінальне провадження щодо мене, у нас ще діє призумція невинуватості. Я не був контактною особою, мені давав Андрій завдання і я їх виконували, військові писали запити і ми передавали і ці всі авто були б передані на потреби ЗСУ".

За словами Івана Козака, їх хочуть зганьбити. 

"70 років моєму батькові, він був за кермом авто і їздив на Схід - віз машину, і щоб сьогодні його опозорити і зробити злочинцем, якщо ми будемо брати кожного волонтера, то кожного можна зробити злочинцем, сказав Іван Козак. - Зараз усі гроші заморожені, машини стоять, вони вже нікуди не поїдуть і не підуть. Я не збираюся нікуди переховуватися, я не збираюся нікуди тікати, я хочу довести, що ніхто не хотів привласнювати і не привласнив собі чужі гроші. Мені 29 років, в нас діє заборона на виїзд чоловіків призовного віку з країни. В мене маленька дитина, дружина ходить на роботу, дитина зі мною, я займаюся підприємницькою діяльністю, я підприємець, я маю дохід. Прошу мені надати можливість працювати, дивитися за дитиною і забезпечувати свою сім'ю, я буду співпрацювати зі слідством і не збираюся нікуди тікати. Усі мої банківські картки вилучили. Автомобіль, який ви приписуєте, що я купив за волонтерські гроші - ви вилучили. В мене вдома не знайшли нічого забороненого. Що ви знайшли, то ви писали в протоколі. Я прошу віднестися до мене з розумінням і застосувати до мене м'якший запобіжний захід - не тримання під вартою і не заставу - 1 мільйон". 

В Івана Козака фірма по клінінгу, яка сума коштів перебуває у нього на рахунку та брата, у залі суду Іван назвати не зміг. 

Близько 4 млн грн зберігається на особистих рахунках Андрія та Івана Козаків, повідомили у суді. 

Суд направився у нарадчу кімнату для оголошення рішеня про обрання запобіжного заходу. 

"Тернополяни" писали, що на Тернопільщині керівники благодійного фонду привласнили 6,5 млн грн, призначених для ЗСУ.

Християнин з Лановець - Андрій Козак присвоїв мільйони, які збирали на ЗСУ.

Сьогодні псевдоволонтеру Козаку та його спільникам обиратимуть запобіжний захід.

Детальніше у відео "Файного міста".

 

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар