Читайте нас в соціальних мережах

Зникнуть сосиски і цукор: школярів Тернопільщини годуватимуть за оновленим меню Євгена Клопотенка

Середа, 12 січня 2022 14:35
З початку нового 2022 року усі заклади загальної середньої освіти мають перейти на оновлене шкільне меню.

Про це розповіла начальниця управління освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації Ольга Хома.

«Усі заклади загальної середньої освіти, без винятку, мали б з 1 січня перейти на оновлене меню. 4-тижневе меню розраховане на дітей, які потребують окремого харчування або дієтичного та на дітей, які харчуються за основним меню. Оновлене меню є сезонним і розроблено не для збільшення вартості», - зазначила Ольга Хома.

Місцеві органи влади і навчальні заклади самостійно визначатимуть вартість обіду.

«В оновленому меню зменшується вміст цукру, солі. Дотримуватимуться того, щоб у буфетах закладів освіти не продавали газовані напої, розведені соки, чіпси, сухарики. Усі вони мають бути вилучені з закладів освіти», - підкреслила Ольга Хома.

Нагадаємо, минулого року МОЗ, за ініціативи Олени Зеленської, запровадило нові норми шкільного харчування.

Загальні тези поставлених вимог до оновленого меню навів відомий кухар, розробник шкільного меню Євген Клопотенко: менше хліба, менше солі, менше цукру, більше овочів, більше фруктів, більше м'яса.

«Я зі своєю командою розробив рецептури, що відповідають цим нормам. Це моя ініціатива, щоб у школах знали, що та як готувати за новими правилами (до уваги ми взяли продукти, які школи реально можуть купити та ситуацію з обладнанням). Рецепти затвердили ДПСС та МОЗ (+ рекомендували їх на національному рівні). Так школи отримали вибір: самим створювати меню до норм або складати його на основі розроблених нами рецептів, - поділився Єквен Клопотенко. – І от ваші діти повернулися після канікул до школи, там у їдальнях є якась їжа, але вам щось не подобається. Як ви можете зрозуміти та проконтролювати, наскільки все чесно?».

Щоб проконтролювати процес харчування дітей у школах, Євген Клопотенко радить переглянути норми за посиланням ТУТ.

Якщо їжа не відповідає прописаним там тезам, то це порушення.

«Друге. Якщо у школі вже зараз відмовилися повністю від цукру та солі, то це не є коректним. Ми з командою спеціально пролобіювали перехідний етап. Це означає, що кількість солі та цукру мають зменшувати поступово. Третє. Ситуація: у вашій школі оголосили, що там тепер складають меню за Євгеном Клопотенком. Ви можете подивитися, які страви я розробив, який вони мають вигляд та перевірити, чи схоже воно на їжу у вашій школі. Якщо є невідповідності, то це порушення», - сказав Євген Клопотенко.

Щоб ви змогли це проаналізувати, команда Євгена Клопотенка створила на основі розроблених рецептур, детальні техкартки. Там є фото страв, покрокове приготування та інші подробиці. Все у вільному доступі за посиланням ТУТ. 

Якщо ви знайшли порушення, то можете попросити пояснення в адміністрації школи. Якщо школа не реагує, то ви маєте право звернутися до ДПСС. Для цього вони створили спеціального чат-бота у телеграмі: @derzhspozhivsluzhba_bot

«Навіть при всіх цих обставинах я розумію, що деякі кухарі мають недостатню кваліфікацію. Тому у лютому-березні моя команда Культура їжіICult Food разом з Україно-швейцарським проєктом Діємо Для Здоров'я запустять в обласних центрах офлайн-тренінги для кухарів», - акцентував Євген Клопотенко.

Додати коментар