Читайте нас в соціальних мережах

Традиції святкування Різдва у країнах Європи

Субота, 08 січня 2022 15:00
Як святкують Різдво у світі. Різдвяні традиції у країнах Європи.

Деякі різдвяні ритуали залишаються незмінними, незалежно від того, де ви живете (прикрашання ялинки, співання пісень, щедре застілля). Водночас, деякі різдвяні традиції у країнах світу можуть нас здивувати. От що б ви сказали, якби вранці прокинулися й побачили б гнилу картоплю у вашому взутті?

Швеція

Шведським різдвяним символом є святковий цап, що прийшов із давніх язичницьких свят. На одному й тому самому місці щороку роблять гігантського (13 м заввишки, масою 3,6 тонни) солом'яного цапа, відомого як цап Євлі.

Фінляндія

Різдвяним ранком фінські сім'ї зазвичай їдять рисові пудинги з корицею, заправлені молоком чи олією. Той, хто в одному з пудингів знайде мигдаль, «виграє». Іноді ховають кілька мигдалевих горіхів, щоб діти не засмучувалися. Наприкінці дня прийнято разом грітися у сауні.

Норвегія

Різдвяний період, що називається Джулебордом, починається 3 грудня, і триває протягом місяця. У кожної сім’ї є свій власний ритуал на день, який може включати прикрашання дерева, виготовлення пряничного будиночка та поїдання гарячих рисових пудингів.

Ісландія

Тут святкують Різдво 13 днів. Перед Різдвом до дітей приходять 13 гномів. Діти кладуть взуття біля вікна і йдуть спати, а вранці у ньому будуть або цукерки (якщо діти були чемними), або гнила картопля (якщо діти погано себе поводили).

Ірландія

Ірландці залишають на ніч високу червону свічку перед вікном – вітальний символ тепла та притулку на час свят. Традиційними різдвяними стравами є смажений гусак, овочі, журавлина та картопля.

Данія

Будинки прикрашають казковими персонажами – нісер, які, як вважається, забезпечують захист. Данські сім'ї ставлять ялинку посеред кімнати й танцюють навколо неї, співаючи пісень.

Нідерланди

Синтерклаас – це голландське ім'я Святого Миколая, який має довгу білу бороду, червону накидку та червону митру. Діти кладуть взуття біля каміна або задніх дверей і різдвяним ранком шукають всередині пряники, марципани та шоколад.

Австрія

В Австрії дітей просять скласти список їхніх хороших і поганих вчинків: за хороші дітей винагороджують солодощами, яблуками та горіхами, а за погані… Діти, які пустували, турбуються: що страшний Крампус принесе їм різдвяного ранку...

Швейцарія

У родині складають власні адвент-календарі. Їх або дарують дітям як сюрприз, або роблять разом, і це веселе заняття.

Польща

Напередодні Різдва сім’ї розділяють оплатек (прісні вафлі): кожна людина відламує шматок, бажаючи один одному щасливого Різдва. Вечерю не починають доти, доки в небі не з'явиться перша зірка, і традиційно за столом залишають додаткове сервірування на випадок, якщо хтось з'явиться без запрошення.

Джерело: https://www.countryliving.com/.../g4933/christmas-traditions

 

 

 

 

Додати коментар