Читайте нас в соціальних мережах

У військовій частині Тернополя солдат жорстоко побив курсанта, бо той «нерівно стояв біля тумбочки»: нападнику «світить» 6 років тюрми

П'ятниця, 03 грудня 2021 13:41
Старшому солдату військовій частині №3002 Нацгвардії, що дислокується на вул. Будного у Тернополі, суд призначив покарання у вигляді шести років позбавлення волі.

Історії з побиттям у тернопільській військовій частині вже три роки, але лише зараз обвинуваченому Тернопільський міськрайонний суд оголосив вирок.

Побиття курсанта сталося у грудні 2018 року. У вироку суду вказано, що старший солдат Олег Збирко побив молодшого за «неправильне проходження служби» і за те, що той «нерівно стояв біля тумбочки». Відомо, що потерпілий прибув у військову частину у жовтні 2018 року. Як і Олег Збирко, він походить із Львівщини. Ще до прибуття потерпілого нападник вже понад рік служив у цій військовій частині, у старшого солдата одразу склалися неприязні відносини з молодшим співлуживця,пише zaxid.net.

Випадків фіксації знущання над потерпілим зі сторони обвинуваченого було декілька.

«21 грудня 2018 року близько 21:46 старший солдат вчинив порушення статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями і наніс три удари кулаком іншому строковику. Після чого, покликав його в приміщення сушарні і там знову три рази вдарив молодшого солдата в грудну клітку», – повідомляється у вироку Тернопільського міськрайонного суду від 29 листопада 2021 року.

Та вже наступного дня історія отримала продовження — старший солдат знову зробив зауваження молодшому, що той «нерівно стоїть на чергуванні біля тумбочки». І з цими словами кілька разів знову вдарив постраждалого в спину та по нирках. Через дві години молодший солдат вирішив піти у сушарню і перевірити чи все там гаразд, але його знову перестрів нападник і зі словами «Чому ти смієшся?», почав бити його ще сильніше. «Старший солдат намагався нанести удар ногою в тіло постраждалому, але той відскочив і він наніс удар в руку. Потім завдав ще три-чотири удари кулаками обох рук в область тулуба, кінцевий удар був нанесений в селезінку, від чого хлопець відчув біль», – йдеться у вироку суду.

Нікому із керівництва потерпілий не розповідав про знущання та побої. Після останнього випадку намагався терпіти біль у животі, однак через декілька годин йому стало вкрай погано — хлопця почало нудити і паморочитись в голові. Він пішов у медпункт, але там сказав, що вдарився в живіт об поруччя на сходовій клітці. Із медпункту солдата на швидкій доправили до реанімації міської лікарні. Після огляду солдата хірург констатував, що у того розірвана селезінка і почалася внутрішня кровотеча. Тож бідолашному терміново провели операцію і видалили пошкоджений орган. Згодом молодик таки зізнався, що травми йому наніс спіслуживець.

Що найцікавіше — підсудний в ході слухання справи своєї вини так і не визнав і переконував, що неприязні стосунки справді між ними було, однак той його жодного разу не бив. Втім, зібравши покази свідків та інші докази, суд визнав старшого солдата винним у побитті, яке спричинило тяжкі наслідки для здоров'я потерпілого.

Обвинуваченому присудили шість років позбавлення волі та зобов'язав його виплатити 120 тис. грн моральної та понад 5 тис. грн матеріальної шкоди потерпілому.

Наразі покарання ще не набрало законної сили. Засуджений ще має право подати апеляцію на вирок у 30-денний термін.

Додати коментар