Читайте нас в соціальних мережах

Тарілка здорового харчування від МОЗ: які продукти обов'язково їсти щодня

Вівторок, 09 листопада 2021 10:50
Міністерство охорони здоров'я України дало рекомендації щодо здорового харчування.

У МОЗ запевняють: дотримання простих правил забезпечує добову потребу в ключових харчових речовинах – білках, жирах, вуглеводах, харчових волокнах, вітамінах, мінералах та мікроелементах. біофлавоноїдах тощо.

Збалансоване меню забезпечить високу фізичну і розумову працездатність та низький ризик небезпечних захворювань.

Овочі, фрукти та ягоди обов’язково мають бути у вашій тарілці. З’їдайте не менше 300 г овочів та 200 г фруктів і ягід на день. Найкраще додавати овочі до кожного прийому їжі – цілий овоч чи кілька ложок салату до страви. Бажано, щоб вони становили приблизно від чверті до третини вашого раціону. Це не стосується картоплі, адже вона крохмалиста, містить мало клітковини й багато калорій.

Їжте капусту, огірки, листя салату та іншу зелень, цибулю, гарбуз, моркву, та інші овочі. Стигле яблуко – чудовий варіант перекусу й майже половина мінімальної норми. Також корисні груші, апельсини, банани, виноград, абрикоси тощо.

Здорове харчування передбачає споживання м’яса птиці, риби та телятини. 2-3 рази на тиждень бажано їсти рибні страви, хоч одну з них – з морської жирної риби. Хороший вибір – це судак, короп, минтай, хек, лосось, несолоний оселедець та інші. Щодня варто з’їдати 1-2 яйця.

Намагайтеся вживати одну порцію (75 г) бобових і горіхів на добу.  Це квасоля, горох, червона сочевиця та нут.

Споживайте щодня дві столові ложки різноманітних несолоних та несолодких горіхів. Найбільша харчова цінність у волоських горіхах.

Надавайте перевагу цільнозерновим продуктам. Це вівсяна, гречана та пшенична каші, нешліфований рис, а також макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб та хлібці. Випічки з білого борошна краще споживати менше, особливо якщо в ній багато солі та цукру.

Намагайтесь їсти нежирні і несолодкі молочні та кисломолочні продукти 2-3 рази на день. Наприклад, молоко, йогурт, кефір, твердий та кисломолочний сир, сметану. Кальцій, який міститься в них, засвоюється організмом найкраще. Бажано обирати продукти без цукру та з невисокою жирністю. Споживання вершкового масла слід обмежити.

Крім того, у МОЗ рядять читати етикетки продуктів та обирати ті, що містять менше солі та вільних цукрів. Також за рекомендацією Міністерства потрібно вживати достатню кількість води.

"Пийте, коли відчуваєте спрагу, адже зневоднення – також небезпечний стан для здоров’я. Обмежте споживання калорійних, солодких напоїв, не вживайте алкогольні напої", – додають в МОЗ.

253014618 1989227494573679 2316909059770311490 n

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ