Читайте нас в соціальних мережах

«Більше, ніж телеканал»: “TV-4” святкує 30-ту річницю

Вівторок, 14 вересня 2021 14:30
Рівно 30 років тому у Тернополі розпочалася трансляція одного з перших недержавних ЗМІ – “TV-4”.

Історія телеканалу стартувала ще у 1991 році, за Радянської України. В часи, коли створення непідконтрольного владі ЗМІ видавалося практично неможливим. Однак, “TV-4” все ж розпочав трансляцію, ставши ровесником української незалежності.

Напередодні свята журналістка «Тернополян» поспілкувалася з колективом телеканалу, щоб почути що для них  значить “TV-4”.

Команда професійних журналістів

Зараз в колективі телеканалу лише декілька працівників, які пам’ятають часи його становлення.

Однак, директор “TV-4”Юлія Винокур переконує, спільні риси, які поєднують між собою членів команди каналу усіх часів  – професіоналізм та любов до своєї справи.

– Більшість кореспондентів до нас приходять після закінчення навчання за журналістським фахом. Можливо, є й хтось іншої спеціальності, однак більшість – журналісти. Дехто навіть писав дипломні роботи будучи вже частиною команди. Вони стажуються, ми дивимось одне на одного. Коли в нас звільняється місце, вже знаємо кого кликати. Отак більшість сюди потрапило, – каже Юлія Винокур.

Роки тому серед працівників також було багато фахових журналістів, додає директор “TV-4”.

– Тоді також працювали люди за фахом – Олег Снітовський, Сергій Сінкевич, Наталія Янусь. До телебачення вони працювали в газетах, тож довелося вчитися подавати інформацію більш коротко та підлаштовуватися під інший формат. Були в команді й психологи, філологи, історики, інженери, які працювали журналістами та операторами. І вони горіли цією справою, – розповідає Юлія Винокур.  – Зараз у колективі переважно освіта та робочий фах співпадають. Це класно, як на мене, тож горджуся що в нас так виходить. За 30 років багато чого змінилося, але глядач, його потреби та найголовніше, що є в журналістиці залишається тим самим.

IMG b64c6656a14d8b0e9d622fb56b4893b5 V

«За власні кошти купили антену для трансляції»

Головний редактор компанії Наталя Стецюк розповідає, що “TV-4” був першим телеканалом, який вів трансляцію з Тернополя.

– Тоді, ще за Радянської України, з’явилися молоді люди, які вирішили створити в Тернополі телеканал. Хочу зазначити, що тоді це було не так просто зробити, бо функціонуватиме він чи ні, вирішувала державна структура. Проте, молодь замахнулася на створення недержавного ЗМІ і їм це вдалося, – пригадує Наталя Стецюк. – Прем’єру першої програми було заплановано на 19 серпня 1991 року, але тоді відбувся серпневий путч: все зупинилося, телеканали показували тільки «Лебедине озеро», а ми не могли вийти в ефір і не знали, чи зможемо це зробити взагалі. Через кілька тижнів, 16-го вересня, таки відбулася перша трансляція.

Щоб вийти в ефір, команді довелося за власні гроші купити спеціальні антену та приставку.

Однак, камери, за браком коштів, тоді придбати не вдалося.

– Заповнювати ефір було потрібно. Тоді з-за кордону нам надсилали касети з фільмами, програмами англійською і німецькою мовами, а викладачі наших університетів їх перекладали. Тож такі стрічки, як «Красуня» і «Сам у дома» тернополяни вперше побачили на “TV-4”. Тоді слава про канал почала ширитися, і ми запрацювали на повну силу, – розповідає Наталія Стецюк. – В той час людям дуже подобалося, коли по телебаченню вітали персонально їх, тож було вирішено створити «Наші вітання». Замовлень було стільки, що в день ведучі могли зачитувати 80, а в святкові дні – 200 привітань. Приблизно через рік з’явилася програма «Провінційні вісті», яка від початку свого існування й досі залишається найбільш популярною на нашому телеканалі.

IMG 7257b6e5374355e2e6a50299aad136ca V

Понад 8 годин авторських програм на добу

З роками змінилося й програмне наповнення каналу, розповідає директор “TV-4”Юлія Винокур.

– На початках телеканал транслював фільми і мультфільми  Це ми робимо й зараз, тільки тоді скільки хотіли, стільки і ставили. Єдиною проблемою було те, що всі стрічки були іноземними мовами. Вже зовсім інакше були при появі на телеканалі власного продукту. Окрім новин була програма «Глобус» – мандрували світом, знімали й «Кіноманію» – говорили фільми, які вийдуть в прокат.Транслювали й інші програми: «Оздоровлення», «Авторинок + Автокавалєрка» та «Світ футболу». Тобто, власного контенту було багато. Щось з часом трансформовувалося, інше – відходило, – говорить Юлія Винокур.

Зараз телеканал “TV-4” транслює 8 годин авторським програм для глядачів.

– Це доволі багато але ми стараємося. Тобто зараз в нас виходить до 30% програм власного виробництва. Серед основних програм які виходять щодня: «Провінційні вісті», «Наші вітання», «На гарячому», (кримінальні новини), «Тернопільська погода». Інші знімаємо за потребами:  «Акценти», «Межа правди», «Смачна мандрівка», «Те що любиш», «Цінуй справжнє», «Добрі традиції» тощо, – каже Юлія Винокур.

IMG 8902b3272e7daac9d4cf9c95879a7a9e V

«Ми тут всі  одна команда»

Трохи про те, якими бачать журналістські будні розповіли кореспондентки телеканалу.

Журналістка Яна Шайнюк у колективі телеканалу вже 2 роки.

– Сюди я прийшла на практику і це був мій перший досвід. Можна сказати, що для мене “TV-4” – дуже класний старт. Тут я познайомилася з справжніми професіоналами, людьми, які горять своєю справою, – каже Яна Шайнюк. – Ми тут всі – одна команда, яка має між собою здорову конкуренцію. Ми можемо посваритися і одразу ж помиритися. Попри те, ми завжди залишаємося при здоровому глузді і завжди поєднуємо між собою дружбу і роботу.

IMG 98b8c30248504ed1269fefc8eb9e656c V

Христина Черешнюк почала працювати у команді “TV-4” 5 років тому.

– З особливостей роботи журналістом можу виокремити те, що ми ніколи не знаємо де можемо опинитися. Вранці можемо бутив селі, серед худоби, свиней і коней, а ввечері – на презентації глянцевого журналу. Дуже важливо, в якому ми образі протягом дня. З переваг  – ми завжди першими знайомимося з зірковими гостями: акторами, співаками, ведучими, – каже Христина Черешнюк. – Тут мало просто працювати аби працювати. Потрібно любити свою роботу, віддаватися їй, хворіти нею і бути максимально творчим.

IMG 9023

«Це соціальна відповідальність, не лише реклама»

До 30-річчя телеканалу “TV-4” організує святкову вечірку.

Під час свята відбудеться розіграш 30 унікальних призів, отримати які може будь-хто з гостей заходу.

До організації свята долучилися й спонсори.

– Я хочу сказати, що за 30 років цікавих проектів до Великодня чи Різдва, Нового року чи Дня народження телеканалу не було б, якби не партнери. Наприклад цьогоріч до ювілею ми розіграємо тижневу подорож на двох до Хорватії, футбольний м’яч з автографами Збірної України з футболу, великий плазмовий телевізор та інші призи, – розповідає директор телеканалу Юлія Винокур. – І головне, що з волонтерами ми провели декілька ярмарок, і зібрали гроші на допомогу Максимку Антонишину. Спільно з партнерами хочемо  вручити  батькам сертифікат на лікування під час свята.

Юлія Винокур зазначає, що спонсори допомогли втілити в життя й благодійні проекти.

– Генеральним партнером свята є  корпорація «Опілля», офіційними партнерами заходу є: будівельна компанія «Матла», компанія «Агропродсервіс», компанія «Брук - Тон», будівельна компанія «Креатор Буд», «Микулинецький Бровар», туристична агенція «ОГО ТУР», фермерське господарство «ГАДЗ» та музичний центр «Бастер», – каже Юлія Винокур. – Без партнерів цього б не було. Це соціальна відповідальність, не лише реклама. Ми стараємося для глядачів, щоб вони також відчули святковий настрій. Тому я щиро дякую нашим не байдужим партнерам, які за роки стали друзями.

IMG 8492dfce3e86a91a8009c6b5d5c4193f V

 

IMG 91fe17539be6767c286c411d1db530e8 V

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ