Читайте нас в соціальних мережах

Нітрати – не завжди отрута: у МОЗ розповіли, чи потрібно їсти менше кавунів

Субота, 31 липня 2021 20:05
У Міністерстві охорони здоров'я пояснили, чому кавуни не варто асоціювати з нітратами.

"У більшості людей слово "нітрат" – це синонім отрути. І чомусь воно завжди асоціюється з кавунами. Втім, тут є два але: нітрати – це далеко не завжди отрута.

Друге, вони містяться не лише в кавунах, а й в багатьох овочах і фруктах, воді та навіть в нашому організмі", зазначають у МОЗ.

Фахівці Міністерства запевняють, в допустимих нормах нітрати абсолютно не страшні. Проте, якщо їх споживати з їжею або водою надто багато, вони починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду.

ВООЗ рекомендованою денною дозою нітратів вказує 3,7 мг/кг, тобто 222 мг для людини, масою 60 кг. Однак, як пояснюють в Міністерстві, це обмеження на сьогодні вважається занадто застережливим, адже у здоровому раціоні показники будуть вищими.

"Переваг від вживання овочів більше, ніж потенційних ризиків. Овочі, фрукти та ягоди – це важлива частина здорового харчування. Боятися нітратів і тому знижувати їхню кількість у раціоні – абсолютно не потрібно", – кажуть в Міністерстві охорони здоров'я.

Чому вживати кавун корисно і коли кавуни небезпечні.

Корисно. В ньому присутні 19 вітамінів та 11 мінералів. До складу входить лікопен, який має потужні антиоксидантні, онкопротекторні та протизапальні властивості та зменшує тромбоутворення. Що червоніший кавун, то більше в ньому лікопену.

В кавуні утворюється закис азоту NO – речовина, що регулює тонус судин та гладеньких м’язів, бере участь в розширенні судин та зниженні артеріального тиску, позитивно впливає на імунну відповідь та швидкість передачі нервового імпульсу.

Корисний людям, які тренуються й активно займаються фізичними вправами. Адже це – швидкі вуглеводи, антиоксиданти й амінокислоти. Кавуновий сік зменшує кріпатуру в м’язах і допомагає відновленню після тривалих забігів.

Щоденне споживання кавуна корисне людям з атеросклерозом, жінкам у період менопаузи та людям із гіпертензією та пре-гіпертензією. Завдяки вмісту антиоксидантів корисний для здоров’я шкіри та сітківки очей.

Небезпечно. Бактеріальні збудники можуть бути причиною отруєння кавунами. Причиною цього є надбиті чи надрізані кавуни, або ж недотримання гігієни, що в результаті призводить до запалення шлунково-кишкового тракту.

Людям з гіперкаліємією, (надлишком калію в крові) варто не переїдати кавунів. Оскільки в ньому міститься калій, який здоровій людині буде на користь, а тим, в кого порушена регуляція вмісту калію в крові, ця речовина може зашкодити та викликати аритмію чи спазми м’язів.

Цукрів у кавуні відносно мало, але літр кавунової м’якоті містить 60 грамів цукру. Тож звична щедра порція кавуна має значне глікемічне навантаження. Краще знати міру та поєднувати кавуни з іншою рослинною їжею, багатою на клітковину. Це зробить підйом глюкози в крові не таким різким.

 


ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар