Читайте нас в соціальних мережах

Спалахує, але не згорає: на Тернопільщині розцвіла рідкісна червонокнижна рослина

Понеділок, 24 травня 2021 12:29
Фото: 23.05.2021, зроблене неподалік села Вікно, біля гори Гостра Фото: 23.05.2021, зроблене неподалік села Вікно, біля гори Гостра
У природному заповіднику "Медобори" в Тернопільській області починає цвісти рідкісна червонокнижна рослина – ясенець білий.

В народі її називають неопалима купина, адже вона славиться унікальною властивістю спалахувати, але не згорати. І хоч ця квітка здавна оповита легендами, пояснення цьому явищу є.

Вчені виявили, що на стеблах і листках рослини є дрібнесенькі пухирці, які виробляють ефірні олії. В тиху сонячну погоду навколо квітучого ясенця скупчується багато випарів. Коли піднести запаленого сірника, здається, що кущ палає жовто-синіми вогниками. Ефір швидко згорає, а рослина при цьому залишається не пошкодженою. Звідси і назва – неопалима.

А ще, мало хто знає, що ця квітка досить небезпечна, адже ефірна олія, яку вона виділяє, спричиняє болючі опіки. Вони з’являються не одразу, а через декілька днів. Тому під час цвітіння торкатися до неї не можна.

Фотографії зроблені 23 травня журналісткою сайту "Тернополяни" неподалік гори Гостра. Зауважимо, що цьогоріч рослина лише починає цвісти, адже на схилах багато суцвіть, які ще не почали розпускатися.

Довідково. Для збереження виду ясенець білий занесений до Червоної книги України та має природоохоронний статус рідкісної рослини. Назва пішла від вигляду його листочків, що дуже схожі на листя ясена. Колір пелюсток зазвичай пурпуровий, дуже рідко білий, з темними фіолетовими прожилками.

Ясенець охороняють в природному заповіднику "Медобори", Національному природному парку "Подільські Товтри", регіональному ландшафтному парку "Дністровський каньйон" та низці заказників та пам’яток природи, де заборонено руйнувати екотопи, збирати рослини і заготовляти насіння.

photo 2021 05 24 12 11 24

photo 2021 05 24 12 11 24 2

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ