Читайте нас в соціальних мережах

На Тернопіллі високошвидкісний інтернет буде навіть у найвіддаленіших селах області

Неділя, 25 квітня 2021 17:33
На Тернопільщині обіцяють провести інтернет туди, де раніше про нього тільки мріяли. Йдеться про віддалені населені пункти області.

 

Зокрема, на це планують витратити кошти із держбюджету в рамках загальнонаціональної «Інтернет субвенції». Так, для підключення закладів соціальної інфраструктури до швидкісного фіксованого інтернету по всій Україні цьогоріч передбачено загалом 500 млн грн. (три тисячі сіл).

— В ОДА уже створено робочу групу щодо перевірки оптичних мереж у населених пунктах. Так, 21 громада області подала заявку, щоб у 93 населених пунктах прокласти оптоволокно для інтернету, – інформують в облдержадміністрації. — Пріоритетно у 2021 році підключатимуться заклади соціальної інфраструктури у віддалених селах, де відсутнє інтернет-покриття на базі волоконно-оптичних технологій. А підключення школи чи бібліотеки у віддаленому населеному пункті дозволить вже набагато простіше під'єднатися до інтернету й мешканцям.

Розподілення коштів відбуватиметься за рейтинговим принципом — в першу чергу фінансування отримають ті села,  на території яких є соціальні об’єкти – школи, ЦНАПи, інтернати, медзаклади, бібліотеки.

Водночас, якщо у селі є хоча б один такий об’єкт, громада вже може претендувати на інтернет-субвенцію. Тому керівникам потрібно бути активними, — додають в ТОДА. — Тож попередній збір заявок від голів громад триває.

Зазначимо, що у проекті йдеться саме про оптичний інтернет. Це фіксований швидкісний інтернет, але з використанням найсучасніших технологій. Його можна порівняти з електромобілем Tesla в автомобільній сфері. Оптичний інтернет — найбільш швидкий, надійний та безпечний. І саме його отримають українські села уже у 2021 році.

Довідка: проекту «Інтернет-субвенція» передувало дослідження Мінцифри, проведене у 2019-2020 роках. На той час результати свідчили, що в понад 15 тис. сіл, де проживає близько 3,5 млн українців, відсутнє покриття швидкісним фіксованим інтернетом.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ