Читайте нас в соціальних мережах

 Їжа і одяг з космосу: на Тернопільщині діє унікальний музей космонавтики (фото, відео)

Субота, 17 квітня 2021 16:45
У Почаєві майже 40 років працює музей космонавтики, в якому зберігають речі, які побували в космосі.

Кімната космонавтики знаходиться в історико-художньому музеї Почаєва. Про це розповів

За словами старшого наукового працівника музею Володимира Бондарчука, цю кімнату почали створювати у 1982 році у тодішньому “Музеї атеїзму”.

“Атеїзм був однією з гілок ідеології комуністичної партії, а в Почаєві була Успенська Лавра. То ж тут створили “Музей атеїзму”, – розповідає Володимир Бондарчук, пише «Суспільне».

У кімнаті космонавтики є близько пів тисячі експонатів. Серед оригіналів – скафандр українського космонавта Володимира Ляхова, в якому він побував у космосі в 1979 році. Збереглися також зразки їжі космонавтів, наприклад, сублімований хліб та кекс, какао в тюбику та консерви.

114dd47bc324dcbb

“Якщо взяти невеличку упаковку хліба і розпарити його – це вийде добрих пів буханки хліба. Крім того, тут є соки, сир, какао. В таких же тюбиках є борщ, суп, картопляне пюре і так далі. Причому, уже після приземлення, якщо є необхідність, з аптечки можна витягнути медикаменти і розігрівати на ній їжу”, - каже працівник музею.

Також у кімнаті космонавтики є оригінал амортизаційного крісла-катапульти, яке використовували під час польотів у космос.

“Тіло космонавта фактично стискається в такий “кулак”, щоб було легше перенести навантаження. Саме ложе – невеличке. На ноги надягаються спеціальні наколінники, пристібаються пасками, голова кладеться у спеціальну нішу”.

В умовах невагомості космонавти пили воду з допомогою системи водозабезпечення. У кімнаті космонавтики є оригінал такого приладу.

“В цю систему заливається вода, є клапан, на який треба натиснути і під зовнішнім тиском подається вода. Ця система називається уніфікована, оскільки тут є мундштуки для кожного космонавта”.

У кімнаті є макети першого штучного супутника Землі, який відтворений у натуральній величині, та космічного корабля, на якому було здійснено перший у світі політ у космос.

884ec5290521c56c

“Ми плануємо озвучити цей зал, на кожен експонат повісити код, щоб можна було зчитувати інформацію зі смартфона”, - розповідає Володимир Бондарчук.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ