Читайте нас в соціальних мережах

Коронавірусом хворіють і свині: як тернополянам не з'їсти болячку (поради лікаря)

Четвер, 15 квітня 2021 18:13
Коронавірус — хвороба не тільки людей, а й тварин. За час пандемії були випадки виявлення коронавірусу в замороженій свинині. Тож тернополянам варто пам’ятати деякі правила вживання у їжу цього м’яса.

 

Як не з'їсти вірус розповів лікар ветеринарної медицини Андрій Биченко.

Він пояснив, що коронавірус має близько 20 видів і безліч штамів, а COVID-19 лише один з них. За словами лікаря, коронавірус своїм зовнішнім виглядом схожий на водяну бомбу: це коло з відросточками. Ці відросточки як ключики входять в клітинні мембрани. Вірус віруси не породжує, він потрапляє в клітину, перебудовує її і так створюються віруси. І весь цей різновид назвали коронавірусами.

«Тож цілком можливо, що є коронавірус, який, наприклад, адаптувався до свиней, може до певних порід свиней. Свині вони ж поділяються на види: є в'єтнамські, корейські, українські, а крім видів є ще породи свиней - дикі кабани - досить великий клас. І коронавірус може адаптуватися до якогось виду свиней і впливати на якісь певні органи у тварини», - каже Андрій Биченко.

Як додав фахівець, жоден коронавірус не переносить високу температуру і руйнується при термічній обробці.

«Куди небезпечніше контакт з сирим м'ясом. Якщо навіть м'ясо було заражене, але його термічно правильно обробили - для людини воно заразним не буде. Є певна термпература і час, коли вірус гине в м'ясі.Тут головну увагу потрібно приділяти сирому м'ясу, щоб при контакті з сирим м'ясом у вас не було на руках порізів, щоб ви не порізалися, обробляючи це м'ясо, тому що в ньому теоретично, але це дуже мала ймовірність, може міститися коронавірус. Коронавіруси не переносять високу температуру і низьку теж, а м'ясо, як правило, зберігають при температурі +3 або -5, або взагалі в заморожуванні. Але в цілому потрібно брати конкретний штам і проводити його дослідження. Це усереднене значення», - розповідає лікар.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар