Читайте нас в соціальних мережах

Помер відомий український історик, політв'язень, уродженець Тернопільщини - Богдан Чорномаз

Вівторок, 06 квітня 2021 21:00
Сьогодні стало відомо про смерть відомого українського історика, політв'язня, дисидента - Богдана Чорномаза.

Відійшов у вічність відомий український історик, дисидент, політв’язень совєцьких таборів, учасник українського визвольного руху, один із чільних діячів «Свободи» на Черкащині Богдан Данилович Чорномаз.

Богдан Чорномаз народився 9 лютого 1948 року в с. Стегніківці на Тернопільщині. Із 1966 року жив в Умані. Брав участь у поширенні дисидентського самвидаву, роботі уманського дискусійного клубу з обговорення питань національної політики. 1972 року, за два дні до запланованого весілля, побратима заарештували та згодом засудили до трьох років таборів суворого режиму, які він відбув до останнього дня (реабілітований у 1991 році).

Шлюб із коханою Тетяною Литвиненко взяв уже в ув’язненні. У пермських таборах мав добрі стосунки з українськими та литовськими в’язнями сумління.

У 1988 році Чорномази створили в Умані філію Української Гельсінської спілки, згодом були в числі ініціаторів створення осередку «Свободи» на Черкащині.

У 1996 році Богдан закінчив історичний факультет Львівського університету ім. І.Франка, у 2005 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Національно-патріотичне підпілля Уманщини у Другій світовій війні (військово-політичний аспект)», працював доцентом кафедри історії України Уманського державного педагогічного університету ім. П. Тичини.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ